Uutinen

Jubilee-kampanjan edustajat kokoontuivat Japanissa

Annamari Koistinen
18.7.2000

Japanin Jubilee 2000 -kampanja järjesti Jubilee-konferenssin (19.-21.7.) G8-maiden huippukokouksen alle. G8-maiden ns. "saarimentaliteetti" sai kyytiä, sillä kokoukseen saapui epäilyistä huolimatta osanottajia jokaisesta maailmankolkasta. Kymmenien tuhansien ihmisen ketjua kokouspaikan ympärille Birminghamin (1998) ja Kölnin (1999) tapaan ei tosin voida järjestää, mutta Jubilee-kampanja on siis tänäkin vuonna näkyvästi esillä, vaikka G8-maiden kokous on sijoitettu mahdollisimman kaukaiselle saarelle.

Aikaisempien G8- huippukokousten, Seattlen WTO-kokouksen sekä Washingtonin IMF:n ja Maailmanpankin kokousten ohessa järjestetyt mielenosoitukset ovat kuitenkin epäilemättä saattaneet myös okinawalaiset poliisit valmiustilaan. Yli 20 000 poliisia on hälytetty kaikenlaisia tunkeutujia vastaan pitämään huolta, että 21.-23.7. käytävä huippukokous voidaan pitää rauhassa. Okinawassa yhä sijaitseva paikallisten asukkaiden vihaamaa toisen maailmansodan jälkeistä USAn armeijatukikohtaakin on suojeltava. Okinawan kostea ja kuuma ilmasto aiheuttaa omat ongelmansa, mutta "jotta poliisit jaksavat tukalissa olosuhteissa keskittyä terrorismin vastaisiin tehtäviinsä, heidät on varustettu automaattisesti viileinä pysyvillä erikoisalushousuilla", raportoi Daily Express maanantaina (17.7./Sian Rees). Myös sukellustaidon omaavat poliisit ovat vastassa vedenalaisia hyökkäyksiä estämässä.

Jubilee 2000 -kokouksen ensimmäisen päivän alussa Etelän ääni pääsi heti esiin. Raportteja maansa nykytilanteesta antoivat mm. edustajat Haitista, Ugandasta ja Etelä-Afrikasta. Ugandan Charlotte Mwesigye (Uganda Debt Network) painotti, että vaikka Uganda onkin ensimmäisenä HIPC (Heavily indebted poor ountry) -maana päässyt hyötymään velanhelpotuksista, se ei aio juhlia asiaa, ennen kuin kaikki muutkin velkaantuneet maat hyötyvät velanhelpotuksista. Velkojien tyhjiin puheenvuoroihin ollaan totaalisen kyllästyneitä, ja Etelä-Afrikan Neville Gabriel sanoi puheensa päätteeksi, että jos vuoden loppuun mennessä ei ole velkoja mitätöity sataposenttisesti, Jubilee South (johon kuuluu etelän Jubilee 2000 -kampanjoita sekä erilaisia kansalaisjärjestöjä) aikoo yhdistää voimansa ja lopettaa velkojen takaisinmaksun (debt repudiation).

Jubileekampanjan jo kauan sitten lanseeraama ns. riippumaton tuomioistuin sai kannatusta jokaisessa puheenvuorossa. Riippumaton tuomioistuimen tarkoituksena olisi luoda "kuria" velkojien ja velallisten välisiin suhteisiin. Viime vuonna IMF:n ja Maailmanpankin luoman ns. köyhyydenvähentämisohjelman (PRSP) tarkoituksena oli, että jokaisen velkaantuneen maan hallitus valmistelee sen yhdessä kansalaisyhteiskunnan kanssa, jonka jälkeen on oikeutettu velanhelpotuksiin. Tämä ohjelma kuitenkin vain pitkittää velkojen helpottamista, eikä ole vaikuttanut mitään itse velkojen mitätöintiin.

Huolimatta pessimistisyydestä ja turhautumisesta G8-maiden ja kv. rahoituslaitosten katteettomia lupauksia kohtaan iloittiin merkittävästä edistysaskeleesta: eräs hyvin tärkeä Jubileekampanjan vaatimuksista toteutuu huomenna Tokiossa klo 15: G8-maiden ja velallisten maiden yhteinen kokous. Etelän edustajina tähän osallistuvat Etelä-Afrikan, Nigerian ja Algerian presidentit sekä Thaimaan pääministeri. Tätä yhteistä kokousta Jubileekampanja vaati ensimmäistä kertaa jo viime vuonna. Saksan Gerhard Schröder jättää kokouksen väliin, mitä Jubilee 2000 -kampanja paheksuu suuresti. Jubilee 2000 -kampanja luovuttaa G7-maille viikonloppuna statementin, jonka lopullista muotoa hiotaan vielä.

"Summit Watch" lähestyy: Brittien Jubilee 2000 -kampanja on järjestänyt osoitteessa http://www.dropthedebt.org. mahdollisuuden seurata verkossa huippukokousta sekä sen ympärillä olevia tapahtumia koko viikonlopun 21.-23.7. Myös YK:n pääsihteeri Kofi Annan mainitsi viime viikolla G8- maille lähettämässä kirjeessään, jossa ankarasti vaati näitä mitätöimään velkoja, että koko maailma tulee seuraamaan heidän päätöksiään.

Annamari Koistinen
Okinawa