Uutinen

Jubilee 2000 pettyi Prahan kokoukseen

Mika Railo
27.9.2000

Kansainvälinen Jubilee 2000 -kampanja luovutti keskiviikkoiltanaPrahassa Maailmanpankin ja IMF:n vuosikokouksen päätteeksi vetoomuksensa rahoituslaitosten johtajille James Wolfensohnille ja Horst Köhlerille. Suurikokoinen maapallo symboloi köyhien maiden velkojen anteeksiantoa vaatineen lähes 22 miljoonaan ihmisen mielipidettä.

"Jubilee-kampanja ymmärtää hyvin, että köyhyys ei poistu pelkillä velkahelpotuksilla, mutta velkojen mitätöinti antaisi köyhimmille maille tilaisuuden kehittyä tulevaisuudessa ja nousta omille jaloilleen. Sillä
voitaisiin myös ehkäistä monien kriisien syntyminen. Olemme pettyneitä tämän vuosikokouksen päätöksiin, lupaukset olivat taas kerran tyhjiä",sanoi allekirjoitukset luovuttanut Saksan Jubilee-kampanjan edustaja Jurgen Kaiser.

Suomen Jubilee 2000 -kampanjaa Prahassa edustaneet Riikka Kiljunen ja Kepan Max von Bonsdorff korostivat, etteivät Prahassa annetut lupaukset sisältäneet mitään uutta, vaan rahoituslaitokset ovat jo aikaisemmin päättäneet toteuttaa vuosikokouksessa uutena esitellyt toimenpiteet. Vuosi sitten Kölnissä G7-maat esimerkiksi asettivat tavoitteeksi 25 maan saamisen velkahelpotusten piiriin tämän vuoden loppuun. Prahassa rahoituslaitokset "nostivat" tavoitteen 20 maahan.

"Prahan kokous oli Jubilee-vuoden viimeinen suuri voimanosoitus, mutta yli 60 maassa toimivat kansalaisjärjestöt eivät lopeta painostustaan ennen kuin velat on mitätöity. Seuraavassa vuosikokouksessa rahoituslaitokset eivät tule pääsemään helpolla, mikäli mitkään näistä lupauksista eivät ole muuttuneet teoksi", sanoi Kiljunen.

Jubilee 2000 vetoomuksen vastaanottaneet Wolfensohn ja Köhler tunnistivat kampanjan saavutukset ja vähättelivät eri tahojen välisiä näkemyseroja. "Jubilee-liike on saanut aikaan sen, että velkakysymys on nyt näin vahvasti esillä", sanoi Maailmanpankin Wolfensohn. "En usko, että tavoitteemme ovat kovin erilaisia, te haluatte vain edetä nopeammassa tahdissa."

Tiedoksi toimituksille: Kuvia vetoomuksen luovutustilaisuudesta on saatavilla Kepan Internet-sivulta: http://www.kepa.fi/pressi/.

Lisätietoja Prahasta:
Max von Bonsdorff, kehityspoliittinen sihteeri, Kepa, 040-5311 901
Juha Rekola, tiedotuspäällikkö, Kepa, 040-512 0036
Helsingistä:
Annamari Koistinen, Jubilee 2000 projektisihteeri, Kepa, 09-584 23 243,
050-340 0642
Mika Railo, tiedottaja, Kepa, 09-584 23 247, 040-590 3446