Uutinen

Juancho seikkaili Kaisaniemen puistossa

Markus Ojala
25.5.2001

Valloittava ecuadorilaisnuorukainen Juancho jakoi arkensa ja unelmansa suomalaisyleisön kanssa Kaisaniemen puistossa lauantai-iltapäivänä. Kyseessä oli kolmijäsenisen Huaca-teatterin esiintyminen Maailma kylässä -festivaaleilla.

Kuva: Mikko Eerola
Maalaispoika Juancho (Willam Trujillo) ihastutti välittömyydellään Kaisaniemeen kokoontuneen festariyleisön. (Kuva: Mikko Eerola)

El Juancho -näytelmässä köyhän maalaisperheen vesa saa tehtäväkseen noutaa seudun papin Neitsyt Marian kunniaksi pidettävään juhlaan, johon koko kylä keskittyy. Nuori campesino unohtuu kuitenkin vähän väliä haaveilemaan ja hukkaa aasinsa Campanolankin matkan varrella.

Isä Cura saadaan lopulta paikalle ja juhlat voivat alkaa. Juancho on kaikesta huolimatta surullinen, sillä hänen ihastuksensa Clarita on muuttanut pois kaupunkiin. Itse asiassa koko kylä on tyhjenemässä monien muidenkin suunnitellessa kaupunkiin muuttoa. Juanchon isä lohduttaa poikaansa ja lupaa, että seuraavana vuonnakin kylässä järjestetään kunnon juhlat, joihin ystävät saapuvat joukolla.

Näytelmä omasta tarinasta

Ecuadorilaisserkukset Dorman, Amanda Cumandad ja Willam Trujillo kertovat, että Juanchon tarina on lähellä heidän omaansa. Kaikkien vanhemmat muuttivat maalta kaupunkiin kolmikosta vanhimman, Dorman, ollessa 14-vuotias.

"Aluksi elämä kaupungissa oli vaikeaa, eikä perheeni lapsia ollut varaa pistää kouluun. Siksi jouduin työskentelemään ravintoloissa ja rakennuksilla huonolla palkalla, ja yhdessä vanhempieni kanssa elätimme itsemme ja nuoremmat sisarukseni. Vasta myöhemmin me lapset pääsimme kouluun", Dorma muistelee.

Koulussa serkukset aloittivat teatteriharrastuksen ja -opinnot, ja vuodesta 1994 he ovat esiintyneet yhdessä. Samalla he ovat toimineet yhteistyössä maanviljelijöiden järjestöjen kanssa, ja maaseudun ongelmista on luontaisella tavalla tullut osa näytelmien tematiikkaa. Järjestöt ovatkin ottaneet näytelmät osaksi monia tapahtumiaan.

"Teatteri on oiva vaikutusmuoto jo senkin takia, että lukutaito tai ainakaan tottumus lukemiseen ei ole Ecuadorissa niin yleistä", Willam pohtii. "Maaseudun arkipäivästä kertovat tarinat ovat luontaisia maassa, jossa ei oikeastaan ole korkeakulttuurista teatteriperinnettä."

Suomessa Huaca-teatteri on esiintynyt muun muassa Tampereen ja Mikkelin Mahdollisuuksien toreilla ja pitänyt teatteri-ilmaisuun perehdyttävän kurssin kansalaisjärjestöjen aktiiveille. Työpajanomainen kurssi pyrki rohkaisemaan suomalaisia esiintymään ja käyttämään draaman keinoja työssään.

"Kurssilla melkein kaikki olivat naisia. Suomalaisten kansalaisjärjestöjen naisvaltaisuus on todella erilaista Ecuadoriin verrattuna", Amanda ihmettelee.

Huaca-teatteri esiintyy Maailma kylässä -festivaaleilla toistamiseen sunnuntaina klo 17.

Lisää uutisia Maailma kylässä -festareilta osoitteessa www.kepa.fi/maailmakylassa/uutiset.