Uutinen

Joka viides afrikkalainen lääkäri työskentelee ulkomailla

Levottomuudet ja taloudellinen epävarmuus ajavat joukoittain afrikkalaisia lääkäreitä ja sairaanhoitajia työskentelemään rikkaammalle pallonpuoliskolle.
Eeva Eronen
11.1.2008

Joka viides afrikkalainen lääkäri ja joka kymmenes sairaanhoitaja työskentelee kehittyneissä maissa, arvioidaan tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa. Lääkärien ja sairaanhoitajien maastamuutto on erittäin vaarallista alueilla, joissa kamppaillaan pahenevien terveysongelmien kanssa. Asiasta uutisoi torstaina Reuters.

Syyt lähtöön ovat hyvin selvät, arvioi tutkimusta johtanut Micahel Clements Center for Global Development -nimisestä tutkimuslaitoksesta.

"Kenialainen sairaanhoitaja, joka työskentelee Lontoossa ei huolehdi sairaista ihmisistä Keniassa, mutta ammatillisesti hän pääsee tekemään työtä, jota hän ei voisi kotona tehdä", Clements sanoo.

Maastamuutto ei ole uusi ilmiö, mutta se on kiihtynyt. Kehitysmaiden itsenäistymisiä seuraavat vuosikymmenet 1960-luvulta lähtien ovat iskeneet raskaasti terveydenhuoltoalaan; konfliktit, köyhyys ja epävarmuus ajavia ihmisiä työskentelemään rikkaisiin maihin.

Lama ja sisällissota karkottavat lääkärit

Tutkimus paljastaa, että Pohjoiseen on lähtenyt jo noin 135 000 Afrikassa syntynyttä lääkäriä ja sairaanhoitajaa. Määrät vaihtelevat huomattavasti maasta toiseen, ja niihin vaikuttavat vahvasti viime aikaiset sisällissodat ja taloudelliset hankaluudet.

Angola, Kongon demokraattinen tasavalta, Liberia, Guinea-Bissau, Mosambik, Ruanda ja Sierra Leone, joissa oli kaikissa sisällissota 1990-luvulla, menettivät tutkijoiden arvion mukaan enemmän kuin 40 prosenttia lääkäreistään vuosituhannen vaihteeseen mennessä.

Samalla vuosikymmenellä lamasta kärsineet maat, Kenia, Tansania ja Zimbabwe, taas menettivät yli puolet lääkäreistään.

Terveydenhuoltoalan ammattilaiset ovat sen sijaan pysyneet vakaammissa ja vauraammissa maissa kuten Botswanassa ja Etelä-Afrikassa.

Lue lisää aiheesta