Uutinen

Jeffrey Sachs: Washington maksamaan terveysviulut

Mika Railo
21.3.2002

kuva: Mika Railo
UNDP:n johtaja Mark Malloch Brown ja taloustieteilijä Jeffrey Sachs. Kuva: Mika Railo

MONTERREY -- George Bushin uudet puheet valavat uskoa Yhdysvaltain asennemuutokseen.

Taloustieteilijä Jeffrey Sachs oli keskiviikkona, Monterreyn kokouksen kolmantena päivänä, toivoa täynnä: "Uskon, että saavutamme YK:n vuosituhattavoitteet ja että Monterrey jää historiaan käännekohtanan taistelussa köyhyyttä vastaan", Sachs sanoi.

Lehdistötilaisuudessa puhunut taloustieteilijä Sachs on Harvardin yliopiston professori, joka on tullut tunnetuksi kriittisenä äänenä markkinoiden vapautta korostavien uusliberaalien taloustieteilijöiden joukossa. Nykyisin Sachs toimii YK:n pääsihteerin Kofi Annanin erikoisneuvonantajana. Monterreyn kokouksessa Sachs on ollut suursijoittaja George Sorosin rinnalla yksi kysytyimpiä puhujia. Hänen aikansa on kulunut etupäässä tiedotustilaisuudesta toiseen juoksemiseen.

Sachs oli erityisen toiveikas terveyteen liityvien vuosituhattavoitteiden saavuttamisesta. YK:n jäsenmaat sopivat niin sanotussa Millenium-kokouksessaan vuonna 2000 vähentävänsä lapsikuolleisuutta kahdella kolmasosalla ja äitikuolleisuutta kolmella neljäsosalla sekä rajoittavansa aidsin ja malarian kaltaisten tautien esiintymistä vuoteen 2015 mennessä. Rahaa tehtävään tarvittaisiin Sachsin mukaan kuitenkin rutkasti lisää: 21 miljardia dollaria nyt koossa olevan kuuden lisäksi.

Rahalähdekin Sachsilla oli valmiiksi mietittynä. Yhdysvallat on kiistatta maailman suurin talousmahti, mutta kitsain kehitysavun maksaja. Maan kehitysyhteistyöbudjetti on vain noin 0,1 prosenttia bruttokansantulosta.

Sachsin tilanneanalyysi terveyteen tarvittavista lisämiljardeista oli tyly: "Jos Yhdysvallat ei sitä maksa, tavoitteet jäävät saavuttamatta."

Uusia tuulia

Karuista madonluvuista huolimatta Sachsilla oli vain hyvää sanottavaa Yhdysvaltain presidentistä George W Bushista. "Yhdysvaltain hallitus on viimeinkin tunnustanut kehitysavun merkityksen. Bush oli luvannut, että mikäli työ terveyden parantamiseksi tuottaa tulosta, on Yhdysvalloilta tulossa lisää apua."

Sachsin mukaan Bushin puhe oli vuosikymmeniin ensimmäinen signaali vuosikymmeniin, jonka Yhdysvaltain hallitus on antanut halukkuudestaan panostaa lisää varoja kehitysyhteistyöhön.

Sachsin kommentti Bushin viimeviikkoiseen viiden miljardin aputarjoukseen oli kuitenkin ytimekäs: "Hyvä alku, mutta ei riittävä"

Samassa tiedotustilaisuudessa puhunut YK:n kehitysjärjestön UNDP:n johtaja Mark Malloch Brown korosti kansalaisyhteiskunnan merkitystä YK:n vuosituhatjulistuksen tavoitteiden saavuttamisessa. Kun hallitukset Uruguayssa tai Malawissa jäävät jälkeen aikataulusta, on kansalaisyhteiskunnan pantava hallitus koville. Tässä vahtikoiran roolissa UNDP haluaa auttaa kansalaisjärjestöjä niin eteläisellä kuin pohjoisella pallonpuoliskolla.