Uutinen

Jättimäinen Euroopan sosiaalifoorumi avattiin Lontoossa

Lontoon ESF:ään on saapunut 20 000 aktiivia yli 50 maasta. He osallistuvat 500 seminaariin kolmen päivän aikana.
Jukka Aronen
14.10.2004

Kolmas Euroopan sosiaalifoorumi (ESF) avattiin Lontoon Alexandra Palacessa 14.10. Pormestari Ken Livingstonen mukaan kyseessä on ”suurin Britanniassa järjestetty konferenssi 2000 vuoteen”. Järjestäjät arvioivat, että osallistujia on noin 20 000.

Pormestari Livingstonen järjestämässä avajaisjuhlassa Southworkin katedraalissa koettiin pieni skandaali, kun noin tuhat jonottajaa jäi ovien ulkopuolelle sateeseen. Poliisi tutki katedraalin ovella tulijoiden laukut yksi kerrallaan, eikä tilaisuuteen varattu kahden tunnin aika riittänyt tehtävään.

Toista skandaalia on yritetty viritellä brittilehdistössä. Konservatiivit ovat syyttäneet Lontoon pormestaria kaupungin verorahojen ”haaskaamisesta” vasemmistohenkiseen kokoukseen. Oikeiston mukaan rahaa palaa miljoona puntaa, kun ESF-osallistujat voivat muun muassa majoittua halvalla Millennium Domeen ja matkustaa ilmaiseksi bussilla ja metrolla neljän päivän ajan.

ESF:n päätiedottaja kertoi Kepan verkkouutisille, että todellinen summa on lähempänä 400 000 puntaa (noin 580 000 euroa) ja että ”G8-kokouksen järjestämiseenkin kuluu enemmän”.
 

Brittisosialistit varastavat shown?

Torstaiaamuna käynnistyi peräti 18 samanaikaista kolmen tunnin seminaaria, joiden teemat – ainakin periaatteessa – käsittelivät jollain tavalla globalisaatiota sekä sodan ja rauhan kysymyksiä.

Ylitsevuotavan seminaariohjelman lisäksi Alexandra Palacen valtavat tilat ovat täynnä erilaisia esittelypöytiä, joiden tarjonta vaihtelee palestiinalaisesta oliiviöljystä ”I Still Hate Thatcher” –teepaitoihin.

Erittäin näkyvän roolin on ottanut brittiläinen Sosialistinen työväenpuolue, jonka punalippuihin törmää kaikkialla.

Sosialistit ovat voimakkaasti esillä myös seminaareissa. Torstaiaamun ”Öljyaddiktio – energiapolitiikka, yritysten valta ja ilmastonmuutos” –keskustelussa syntyi selvää kädenvääntöä brittisosialistien ja Saksan Attacin välille.

Attacin mukaan ympäristöaktiivien tehtävänä on saada ihmiset muuttamaan elämäntapojaan ympäristöystävällisemmiksi. Sosialistien mukaan taas on väärin syyllistää tavallisia työläisiä, vaan ympäristöongelmat ovat lähinnä työnantajan ongelma. ”Elämä on jo tarpeeksi vaikeata.”

Syyllistämislinjaa edusti myös näyttelyyn raahattu katolinen rippituoli, jonka sisään sai kavuta tunnustamaan ”ekologiset syntinsä”.
 

Tulevaisuudesta yksimielisyys

Osa brittisosialisteista suhtautuu skeptisesti myös itse sosiaalifoorumiin. Tämä kävi ilmi WSF:n tulevaisuutta käsitelleessä seminaarissa, jossa yleisöpuheenvuoron käyttänyt sosialistijohtaja kutsui foorumeita Brasilian työväenpuolueen ja Ranskan sosialistien johtamaksi hankkeeksi, jonka johdossa ei ole vaaleilla valittuja toimijoita.

ESF:n päätiedottaja kiisti Kepan haastattelussa väitteen jyrkästi: ”Lontoon ESF:ää on valmisteltu erittäin itsenäisesti. Aloitteet seminaarien aiheista ja puhujista ovat tulleet eurooppalaisilta järjestöiltä, eivät järjestelykomitealta tai puolueilta.”

Myös tulevaisuusseminaarissa puhunut Kreikan sosiaalifoorumin koordinaattori Natasha Theodorakopoulou suhtautui kriittisesti ESF:n ja WSF:n demokraattisuuteen: ”Päätöksenteon pitäisi olla nykyistä avoimempaa. Mitä suuremmaksi liikkeemme kasvaa, sitä tärkeämpää on kehittää sisäistä demokratiaa.”

Tulevaisuuspaneelin puhujat tuntuivat olevan yksimielisiä monesta asiasta: jatkossa WSF-prosessin pitää keskittyä nykyistä enemmän sisältöön; liikkeen on haettava kannatuspohjaa myös köyhimmistä väestönosista ja laajemmalta maantieteelliseltä alueelta; ja tavoitteiden ja sanoman on oltava paljon selkeämpiä.

Paneelin WSF-veteraanit sanoivat olevansa kyllästyneitä yhteisen vihollisen etsimiseen. ”Nyt pitäisi päästä jo puhumaan siitä, minkä puolesta meidän pitäisi toimia – millainen on se toisenlainen maailma, jota mainostamme”, totesi Chris Nineham.

Foorumin pitäisi ainakin periaatteessa tarjota hyvät puitteet konkreettisen toisenlaisen maailman laadintaan. Tapahtuman aikana pidetään yhteensä 500 seminaaria ja työpajaa.

Osallistujia on yli 50 maasta, ja osa heistä osallistuu myös päätöspäivänä järjestettävään suureen mielenosoitukseen Irakin-sotaa, rasismia ja globalisaatiota vastaan.


Kepan ESF 2004 -teemasivu