Uutinen

Jasmiiniriisi rosvotaan Thaimaalta?

Timo Kuronen
24.10.2001

Tieto thaimaalaisella jasmiiniriisillä tehtävistä geneettisistä kokeista Yhdysvalloissa sekä Thaimaan viranomaisten viivyttely asian suhteen ovat aiheuttaneet kohua Thaimaan lehdistössä sekä järjestö- ja viljelijäpiireissä. Mikäli jasmiiniriisi patentoidaan Yhdysvaltoihin, arvellaan miljoonien thaiviljelijöiden elinkeinon olevan vaarassa.

Kohu aiheen ympärillä alkoi syyskuun lopulla, jolloin uutistoimisto Reuters julkaisi amerikkalaisen kasvinjalostaja Chris Derenin haastattelun. Haastattelussa Deren kertoi matkailleensa laajasti Kaakkois-Aasiassa ja ihastuneensa paikalliseen ruokaan, kuten tuoksuvaan jasmiiniriisiin, joka on Koillis-Thaimaan erikoisuus.

Nyt Floridan Evergladesin tutkimuskeskuksessa työskentelevä Deren on kehittämässä jasmiiniriisin lajiketta, joka kasvaisi Yhdysvalloissa. Yhdistämällä perinteisen kasvinjalostuksen ja gammasäteilytyksen geneettisen perimän muuntelussa, hän aikoo saada aikaan vähemmän auringonvaloa vaativan, nopeammin kypsyvän ja lyhyempivartisen, koneellista puintia kestävän lajikkeen. Kahdella eri jasmiinilajikkeella ristiinpölytettyä ituplasmaa on jo tuotettu, ja jos kenttäkokeet onnistuvat, kaupallinen viljely voi alkaa muutaman vuoden kuluttua.

Useat kansalaisjärjestöt, mukaan lukien pienviljelijöiden edunajaja ja biorosvousta vastaan kampanjoiva BioThai-järjestö, vetosivat thaiviranomaisiin, että nämä ryhtyisivät tiukkoihin toimiin Derenin käyttämien siementen alkuperän ja jasmiiniriisin lainsuojan selvittämiseksi. Kun Deren ilmoitti saaneensa siemenet vuonna 1995 kansainvälisen riisintutkimuslaitos IRRIn siemenpankista Filippiineiltä, maatalousviranomaiset olivat ihmeissään, mutta järjestöt eivät luovuttaneet.

Järjestöjen epäily siitä, että Deren olisi hankkinut siemenet suoraan thaimaalaispelloilta, vahvistui, kun IRRIn kotisivuilta ei löytynyt merkintää siementen luovuttamisesta amerikkalaiselle tutkimuslaitokselle kyseisenä vuonna. Sen sijaan Derenin hankkeeseen kytköksissä olevan Arkansasin yliopiston riisintutkimuskeskuksen tutkija James Gibbons oli kertonut yliopistonsa julkaisussa, että tutkimuksessa olevan jasmiiniriisin ituplasma on kerätty suoraan Thaimaasta. Molemmat amerikkalaiset tutkimuskeskukset ovat mukana Yhdysvaltain maatalousministeriö USDAn tukemassa jasmiiniriisin kehittämisprojektissa.

BioThain Witoon Lianchamroen epäilee, että riisin siemeniä tutkimukseen on kerännyt hyväuskoinen amerikkalaisyliopiston thaimaalaisopiskelija, joka ei ole ajatellut bioteknologiatutkimuksen kaupallisia kytköksiä. Vaikka siemenet tai ituplasma olisikin saatu IRRIn siemenpankista, on instituutin toiminta ollut hämärää: thaiviranomaisille ei jasmiiniriisitutkimuksista olla tiedotettu eikä nytkään IRRI ole vastannut thaimaalaistiedusteluihin. BioThain mukaan IRRI, joka perustettiin "vihreän vallankumouksen" aikana kehitysmaiden riisitutkimusta varten, suosii nykyisin geenimuunteluun liittyviä tutkimuksia, joista hyötyvät eniten teollisuusmaiden yritykset.

Kiistan kohteena oleva jasmiiniriisilajike Khao Dok Mali 105 on suojeltu vuonna 1999 hyväksytyn Thaimaan kasvilajikkeiden suojelulain nojalla, joten sitä ei saa viedä maasta ilman maatalousministeriön lupaa. Laki on kuitenkin tämän kiistan osalta myöhässä eikä lajiketta olla patentoitu Thaimaahan. Lakiasiantuntijat ovat vahvistaneet, että vaikka thaimaalaiset riisilajikkeet eivät olekaan Thaimaan laillista omaisuutta, hallituksen tulisi toimia nopeasti kansallisen edun suojaamiseksi. Diplomatian keinoin Floridan kokeet olisi saatava loppumaan tai Thaimaan olisi päästävä osalliseksi uuden lajikkeen kaupallisista hyödyistä.

"Jos Deren tai joku muu patentoi jasmiiniriisin Yhdysvalloissa, kaikki thaimaalaiset jasmiiniriisituotemerkit joudutaan vetämään markkinoilta patentinomistajan nostaman oikeusjutun pelossa", kertoo Sukothai Thammatirat -yliopiston apulaisprofessori Chakrit Kuanpote. "Se olisi toisenlaista piratismia, kaksoisstandardien käyttöä. Yhdysvallat valittaisi Thaimaan laittomista äänitteistä ja tietokoneohjelmista ja samalla ryöväisi maamme viljelijöiden tiedon, perinteen ja elinkeinon", sanoo BioThain Witoon. Hänen mukaansa jasmiiniriisi on vain esimakua tuleviin tropiikin maiden geeniperimää koskeviin bioteknologia- ja patenttikiistoihin, joihin Maailmankauppajärjestö WTO:n suojissa allekirjoitettu TRIPS-sopimus on johtamassa.

Thaimaa saa vuosittain 1,2 miljoonan tonnin jasmiiniriisiviennistä noin 4 miljardin markan tulot, kolmanneksen tai neljänneksen siitä Yhdysvalloista. Ilman patenttisuojaakin amerikkalainen koneellinen tehoriisinviljely voisi viedä kilpailukyvyn thaiviljelijöiltä, jotka ovat luottaneet käsityöhön ja sopiviin luonnonolosuhteisiin.

Hyvän vientituotteen menettämisen pelko on saanut myös Thaimaan viranomaiset lopulta reagoimaan. Maatalousministeriön johto on pyytänyt Yhdysvaltain suurlähetystöä ilmoittamaan amerikkalaisille virkaveljille, että maiden väliset perinteisesti hyvät maataloussuhteet ovat vaarassa, jos USDA ei puutu Floridan jasmiiniriisitutkimukseen. Shanghain APEC-kokouksen aikana Yhdysvaltain kauppaneuvottelija Robert Zoellick lupasi seurata asiaa, vaikka jasmiiniriisikiista ei kuulukaan hänen vastuualueeseensa. Myös Thaimaan bioteknologiainstituutti päätti vastikään tutkimusprojektista jasmiiniriisin geenien, kuten aromaattisen tuoksun aiheuttavan geenin, paljastamiseksi.


Lähteet: Bangkok Post ja The Nation 28.9.-24.10.2001

Lisätietoja:

Bangkok Postin mainio ja laaja artikkeli "Grain Drain":
www.bangkokpost.com/en/
241001_Outlook/24Oct2001_out91.html
.