Uutinen

Järjestöt vetosivat 0,7:n puolesta kehysneuvottelijoihin

Järjestöt muistuttivat valtiotalouden kehysneuvottelujen alla, että Suomen on määriteltävä tavoitevuosi kehitysyhteistyövarojen nostamiseksi 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.
Sanna Jäppinen
16.5.2007

Uusi hallitus aloitti maanantaina 15. toukokuuta neuvottelut neljän seuraavan vuoden menokehyksistä. Ratkaisut lyödään lukkoon keskiviikkona 23. toukokuuta pidettävässä kehysriihessä.

Kehyspäätökset tulevat ohjaamaan valtiontaloutta koko hallituskauden ajan.

Kansalaisjärjestöt vetosivat hallitukseen sen puolesta, että Suomi nostaisi kehitysyhteistyömäärärahojaan niin, että YK:n suosittelema 0,7 prosentin bruttokansatulo-osuus saavutetaan kuluvan hallituskauden loppuun mennessä. Suomi on sitoutunut nostamaan kehitysavun 0,7 prosenttiin paitsi YK:ssa myös EU:ssa ja OECD:ssä.

Vuonna 2006 Suomen kehitysapu oli 0,39 prosenttia bruttokansantulosta.

Vetoomus luovutettiin 15 toukokuuta valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle (kok.), ulkoministeri Ilkka Kanervalle (kok.), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyryselle (kesk.) sekä osastopäällikkö Ritva Koukku-Rondelle ulkoministeriössä.

"Kehyspäätös kehitysyhteistyömäärärahoista kertoo Suomen sitoutumisen asteen", toteaa kehityspoliittinen sihteeri Valia Wistuba Kepasta. "Jos Suomi ei määrittele 0,7 prosentin saavuttamiselle tavoitevuotta, on Suomen sitoutumisen kansainvälinen vertailu ongelmallista."

Wistuba muistuttaa myös siitä, että vetoomuksessa vaaditaan kehitysavun tasaista lisäämistä. "Näin varmistetaan avun ennakoitavuus ja tehokkuus."

Vetoomuksessa on mukana 54 järjestöä.

Järjestöt voivat vielä liittyä vetoomuksen allekirjoittajajoukkoon. Yhteydenotot Valia Wistubaan, valia.wistuba@kepa.fi.

Lisää tietoa aiheesta