Uutinen

Järjestöt vaativat talousjärjestelmän uudistamista

Sadat kansainväliset järjestöt vaativat finanssijärjestelmän uudelleenarvioimiseksi globaalia kokousta. Järjestöjen mukaan kehitysmaita ei saa jättää prosessin ulkopuolelle.
Olli Seuri
30.10.2008

Finanssikriisi on paljastanut nykyisen talousjärjestelmän heikkouksia, ja monien länsimaiden johtajat ovatkin jo vaatineet toimia talousarkitehtuurin uudistamiseksi.

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ja yli 600 muuta kansalaisjärjestöä sekä sadat yksittäiset ihmiset ovat allekirjoittaneet lausunnon, jossa vaaditaan perinpohjaisia muutoksia nykyisiin talouden instituutioihin ja toimintatapoihin.

Järjestöjä ja kehitysmaita huolestuttaa, että kriisin laukaisseet länsimaat ovat jättämässä köyhät maat talouskriisin selvittelyn ulkopuolelle. Näin, vaikka järjestöjen mukaan kriisin vaikutukset saattavat olla suurimmat juuri kehitysmaissa.

Ratkaisuksi järjestöt esittävät YK:n johtamaa globaalia kokousta, johon myös kansalaisliikkeiden toimijat voisivat osallistua.

Suomalaisista kansalaisjärjestöistä lausunnon ovat allekirjoittaneet Kepa ja Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys.

Mahdollisuus kunnon remonttiin

Lausunnon allekirjoittaneiden järjestöjen mukaan esimerkiksi nopeasti kyhätystä rikkaiden G20-maiden kokouksesta ei voi odottaa oikeudenmukaisia ja kestäviä tuloksia. Kyse ei ole vain länsimaiden ongelmasta, joten neuvotteluiden pitäisi olla avoimia ja läpinäkyviä.

Jo nyt on havaittavissa, että rikkaat maat soveltavat finanssikriisin varjolla sellaisia taloustoimia, jotka kansainväliset rahoituslaitokset ovat kieltäneet kehittyviltä mailta viimeisen 30 vuoden ajan. Järjestöjen mukaan hätäisen sosialisoimisen, sääntelyn ja pankkitukien sijaan kansainvälisen yhteisön pitäisi arvioida koko talousjärjestelmän perusta rauhassa uudelleen.

Lisää tietoa aiheesta