Uutinen

Järjestöt: Useat EU-maat liioitelleet kehitysapunsa määrää

Valtaosa EU-maista on liioitellut kehitysapunsa määrää, ja lupaus suunnata lisärahoitusta köyhyyden vastaiseen taisteluun on jäänyt lunastamatta, todetaan kansalaisjärjestöryhmittymän analyysissa.
Sanna Jäppinen
4.4.2006

Vuonna 2005 EU-maat sitoutuivat nostamaan kehitysyhteistyövarojaan huomattavasti lähivuosina ja saavuttamaan YK:n suosittaman tason eli 0,7 kansantulosta vuoteen 2015 mennessä.

Valtioiden ulko- ja kehitysministerit kokoontuvat 10. huhtikuuta Luxemburgiin arvioimaan tähänastisia saavutuksia. Myös OECD:n kehitysapukomitea (DAC) kokoontuu keskustelemaan virallisen kehitysavun määrästä vuonna 2005.

Valtaosa EU-maista on paisutellut kehitysapunsa määrää, todetaan useiden eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen tiedotteessa 3. huhtikuuta. Mukana ryhmittymässä ovat muun muassa Oxfam, Eurostep, Eurodad, Action Aid sekä kehitysjärjestöjen kattojärjestö Concord. Varsinainen raportti "EU Aid: Genuine leadership or misleding figures?" julkaistaan myöhemmin huhtikuussa.

Järjestöjen keräämän todistusaineiston mukaan yhteensä 12,5 miljardia euroa käytettiin esimerkiksi velkahelpotuksiin, pakolaisten majoittamiseen ja ulkomaisten opiskelijoiden kouluttamiseen eurooppalaisissa yliopistoissa, sen sijaan että olisi annettu todellista lisärahoitusta köyhyyden vähentämiseen kehitysmaissa.

Maiden hanakkuus laskea esimerkiksi velkahelpotukset osaksi virallista kehitysapua sotii vuonna 2002 YK:n kehitysrahoituskokouksessa Monterreyssä tehtyä päätöstä vastaan: tuolloin sovittiin, että velkahelpotuksiin kuluva rahoitus on ei kuulu viralliseen kehitysapuun, järjestöt toteavat.

Kehuja kansalaisjärjestöiltä saavat ainoastaan Ruotsi Ja Luxemburg. Eniten moitteita kohdistetaan suuriin jäsenmaihin Britanniaan, Ranskaan ja Saksaan sekä erityisesti Italiaan, joka ei todennäköisesti tule saavuttamaan yhteisesti sovittua tavoitetta - tällä hetkellä maan virallinen kehitysapu on samaa luokkaa kuin esimerkiksi Tsekin tasavallalla ja Slovenialla. Itävallan arvioidaan liioitelleen kehitysapunsa määrää vuonna 2005 jopa 50 prosenttia.

"EU:n uskottavuus maailman johtavana köyhien maiden avunantajana on vaakalaudalla. Kansalaisjärjestöt seuraavat kaikissa maissa tiiviisti, että hallitukset pitävät lupauksensa", Han Verlayen Belgian Concordista toteaa tiedotteessa.

Lisää tietoa aiheesta