Uutinen

Järjestöt saattelivat ministerit budjettineuvotteluihin

Budjettikehysneuvotteluihin suuntaavat päätöksentekijät saivat kansalaisilta kerätyillä viesteillä kirjailtuja tyynyliinoja, joissa vaadittiin Suomea kantamaan vastuunsa köyhimpien maiden auttamisessa.
Janne Hukka
21.3.2006

Heinäluoma saa tyynyliinan (Kuva: Janne Hukka) Myös valtiovarainministeri Eero Heinäluoma sai oman tyynyliinansa. Kansalaisjärjestöjen edustajat toivat terveisiä kansalaisilta ministerien astellessa 21. maaliskuuta Etelä-Esplanadilla budjettikehysneuvotteluihin. Kirkon ulkomaanavun nuorten Changemaker-verkosto ja Kepa lahjoittivat jokaiselle ministerille kannustukseksi kansalaisten viesteillä kirjaillun tyynyliinan, jonka viesti oli selvä: Kehitysyhteistyörahoitusta on korotettava!

Tempaus oli kehitysyhteistyöstä kiinnostuneiden järjestöjen kaksi kuukautta kestäneen tiiviin kampanjoinnin päätepiste, ja tyynyliinojen ohella ministereille annettiin 116 järjestön allekirjoittama vetoomus kehitysyhteistyömäärärahojen nostamiseksi.

Ajatuksia herättävät somisteet tyynyliinoihin oli kerätty maaliskuun alussa viikoksi Rautatientorille pystytetyn Changemaker-kampanjakylän aikana, jossa kansalaisilla oli mahdollisuus saada äänensä suoraan ministerien kuultavaksi.

Ministerit tuskin tarvitsivat asiantuntijoita viestien tulkitsemiseksi: "Autetaan toisia kun meillä on siihen mahdollisuus", "0,7 nyt, meillä on siihen varaa!" "Ketkä auttavat jos me emme?!"

Kepan ministereille osoitetussa viestissä vedottiin ministereitä pitämään kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta lupauksesta nostaa Suomen kehitysyhteistyövarat 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2010 mennessä.

"Toivomme, että pidätte kiinni lupauksestanne ja voitte nukkua yönne rauhassa kehysneuvottelujen jälkeen", Kepan viestissä sanottiin.

Lisää tietoa aiheesta