Uutinen

Järjestöt: Rikkaat maat eivät pidä lupauksiaan Afganistanille

Länsimaiden apu Afganistanille on luvattua vähäisempää ja huonosti suunniteltua, paikalliset järjestöt arvioivat.
Eeva Eronen
25.3.2008

Teollisuusmaat ovat luvanneet Afganistanille kymmenen miljardia dollaria enemmän apua talebanien kukistumisen jälkeen kuin maa on lopulta saanut. Lisäksi 40 prosenttia Afganistanin saamista varoista on valunut takaisin rikkaisiin maihin, arvostellaan 94 afganistanilaisen järjestön katto-organisaatio Acbarin tuoreessa raportissa.

Acbariin kuuluu afgaanijärjestöjen lisäksi muutamia suuria kansainvälisiä järjestöjä, kuten raportin julkaissut Oxfam.

Järjestöjen selvä viesti on, että länsimaat eivät pidä antamiaan lupauksia. Acbarin mukaan kansainvälinen yhteisö on luvannut tukea Afganistania 25 miljardilla dollarilla vuoden 2001 jälkeen. Summa on kuitenkin jäänyt vain 15 miljardiin.

Summa on erittäin merkittävä, sillä kansainvälinen apu kattaa noin 90 prosenttia julkisella sektorilla käytettävistä varoista. Valtava avun alijäämä todella vaikeuttaa maan uudelleenrakennusta ja terveys- sekä koulutuspalvelujen pystyttämistä, raportissa muistutetaan. Raportissa tuodaan esiin, että kaksi kolmasosaa avusta jaetaan hallituksen ohi, mikä vaikeuttaa sen työtä entisestään.

Eniten lupauksistaan on jäänyt jälkeen suurin avunantajamaa Yhdysvallat. Se on toimittanut Afganistanille vain puolet 10,4 miljardin aikomuksistaan vuoden 2002 jälkeen. Myös Maailmanpankki on päässyt vain puoleen 1,6 miljardin lupauksistaan. Pahasti tavoitteistaan ovat jäljessä myös Euroopan komissio ja Saksa, jotka ovat tukeneet maata kolmasosan aiottua vähemmän.

Raha valuu takaisin

Paikalliset järjestöt arvioivat, että noin 40 prosenttia avustusrahoista ei ole jäänyt Afganistaniin vaan on palannut rikkaisiin maihin esimerkiksi yritysten voittoina tai asiantuntijoiden palkkoina.

Lisäksi rahan käyttöä suunnitellaan huonosti ja varoja käytetään tehottomasti: esimerkiksi Kabulin ja kansainvälisen lentokentän välinen tie maksoi Yhdysvalloille yli 2,3 miljardia dollaria kilometriltä, kun tien rakentaminen vie normaalisti Afganistanissa vain neljäsosan summasta.

Sotilasmenot massiivisia apuun verrattuna

Raportin kirjoittaja, Oxfamin Afganistaniin erikoistunut neuvonantaja Matt Waldman arvostelee länsimaita niiden valinnoista.

"Köyhyyden vähentämiseen käytetään on vain murto-osa sotilaallisiin operaatioihin upotetuista rahoista. Yhdysvaltain armeija käyttää Afganistaniin parhaillaan 100 miljoonaa dollaria päivässä samaan aikaan, kun kaikki avunantajamaat antavat maalle keskimäärin alle kymmenesosan siitä, vain seitsemän miljoonaa päivässä", Waldman vertaa.

Raportin mukaan apua käytetään Afganistanin tapauksessa köyhyyden vähentämisen sijaan myös poliittisiin ja sotilaallisiin tarkoituksiin.

Waldmanin mukaan toiminta on lyhytnäköistä. Hänen mukaansa apua pitäisi nyt kasvattaa, jottei turvattomuus leviä entistä laajemmalle alueelle Afganistanissa. Hän painottaa, että köyhimpien, etenkin maaseudulla asuvien, afgaanien tilanne on saatava kohenemaan.

"Avun tulee keskittyä Afganistanin tarpeisiin, vahvistaa paikallista toimintakykyä ja auttaa afgaaneita auttamaan itseään", hän sanoo.

 

Lisää tietoa aiheesta

  • Acbarin tiedote (pdf)