Uutinen

Järjestöt osoittivat mieltään Dohassa

Mika Railo
10.11.2001DOHA -- Maailman kauppajärjestön WTO:n ministerikokoukseen osallistuvat kansalaisjärjestöt osoittivat perjantaina mieltään virallisten avajaisten yhteydessä. Avajaisjuhlallisuuksiin matkalla olleet kokousedustajat joutuivat ohittamaan noin viidenkymmenen mielenosoittajan hiljaisen muurin. Osanottajien suut oli teipattu ja he pitelivät kylttejä, joihin oli kirjoitettu teksti "No voice in WTO" (Ei ääntä WTO:ssa).

Kun suurin osa kokousedustajista oli mennyt sisällä saliin, yrittivät mielenosoittajat tunkeutua sisään raskaiden ovien välistä radikaalin ranskalaisen maanviljelijän José Bovén johdolla. Bové nousi globalisaation vastaisen liikkeen kiistellyimmäksi sankariksi kaksi vuotta sitten, kun hän johti McDonaldsin hampurilaisravintolan tuhonnutta mielenosoitusta Ranskassa. Bové tuomittiin tuhotyöstä neljäksi kuukaudeksi vankilaan.

Globalisaatiokriitikko Bové yritti sisään kokoontumispaikalle (paperi kädessä selin kameraan).Perjantaina Dohassa qatarilaiset turvamiehet estivät sisääntunkeutumisyrityksen hienovaraisesti mutta tiukasti. Kansalaisjärjestöjen edustajat jatkoivat mielenosoitustaan vielä kymmenisen minuuttia huutamalla: "Mitä me haluamme? Demokratiaa!" Järjestöt pitävät kauppajärjestön päätöksentekoa epädemokraattisena ja kehitysmaita syrjivänä.

Perjantaiaamuna toimittajille puhunut järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Hamad Bin Faisal al Thani kertoi, että Qatarin hallitus on päättänyt sallia rauhanomaiset mielenosoitukset kokouksen aikana. Qatarin valintaa WTO-kokouksen pitopaikaksi on arvosteltu kansainvälisesti, koska kansalaisoikeudet ovat maassa länsimaisen mittapuun mukaan hyvin rajalliset. Maassa ei esimerkiksi ole vapaata kokoontumis- tai mielipiteenvapautta eikä ammattiliittojen tai kansalaisjärjestöjen perustamista ole sallittu.