Uutinen

Järjestöt Monterreyssä: Joululahjat eivät riitä

Valtionpäämiesten yksipuoliset kehitysapulupaukset osoittavat, että niin sanottu Monterreyn konsensus on riittämätön myös hallitusten omasta mielestä.
Mika Railo
22.3.2002

Eurooppalaiset ja amerikkalaiset kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet kehitysrahoituskokouksen loppuasiakirjaa riittämättömäksi. Järjestöt uudistivat syytöksensä yhteisessä tiedotustilaisuudessa Monterreyssa torstaina.

Kehitysrahoituskokouksen agenda on laaja, mutta viime päivinä huomio on keskittyneet USA:n ja EU:n väliseen kilpalaulantaan kehitysyhteistyömäärärahojen määrästä. Euroopan unioni on luvannut nostaa kehitysyhteistyömäärärahansa 0,39 prosenttiin vuoteen 2006 mennessä ja USA on monien tarkennusten jälkeen sanonut nostavansa apuaan viidellä miljardilla dollarilla vuoteen 2006 mennessä.

"Vaikka Monterreyn konsensus toteaa, että kehitysyhteistyövaroja on nostettava merkittävästi, jos YK:n vuosituhattavoitteet halutaan saavuttaa, paperista puuttuvat kaikki konkreettiset toimet määrärahojen nostamiseksi. Konkreettisten päätösten puuttuminen köyhyyden poistamiseksi vie pohjan koko konsensukselta", sanoi tiedotustilaisuudessa puheenjohtajana toiminut Kepan Lotta Valtonen.

Eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen puolesta puhunut hollantilaisen Novib-järjestön Caroline Wildeman totesi EU:n paketin olevan riittämätön kasvojen kohotus. "Köyhyyden puolittamiseen tarvitaan huomattavasti enemmän rahaa. Monterreyn konsensuksessa pitää sopia aikatauluista, joilla 0,7 prosentin tavoitteeseen päästään. Tämä konferenssi on kansainvälinen konferenssi ja täällä olisi pitänyt pystyä yhteisiin toimiin köyhyyden poistamiseksi", Wildeman korosti. "Vaikka EU:n lupaama lisäraha on todella tervetullut, ei se voi kätkeä Monterreyn konsensuksen heikkoutta."

Jos nykyinen trendi jatkuu, 56 miljoonaa lasta kuolee ennen vuotta 2015, muistutti Wildeman.

Myös Aldo Calieri (Center of Concern, Washington), oli huolissaan yksipuolisista aloitteista ja niiden riittämättömyydestä: "Jos maat todella ovat olleet tosissaan YK:n vuosituhathuippukokouksessa, olisi näiden aloitteiden pitänyt näkyä loppuasiakirjassa, sen sijaan että maat nyt yksipuolisesti ilmoittavat omista 'joululahjoistaan.'"

Calieri esitti myös amerikkalaisten kansalaisjärjestöjen huolen Yhdysvaltain lupaukseen liittyvistä ehdoista. "Ehdot ovat niin subjektiivisia, että niitä voidaan käyttää Yhdysvaltain omiin geopoliittisiin ja sotilaallisiin tarkoituksiin, ei todellisten kehitystarpeiden toteuttamiseen."

Konferenssin on tarkoitus tarkastella kehitysrahoitusta laaja-alaisesta näkökulmasta, ja kansalaisjärjestöt toivovatkin, että konferenssissa huomio voitaisiin kiinnittää myös muihin painaviin ongelmiin. Näitä ovat muun muassa velkakriisi, valuuttamarkkinoiden vakaus, kaupan vapauttaminen ja kehitysmaiden vähäiset osallistumismahdollisuudet maailmanlaajuiseen taloudelliseen päätöksentekoon.