Uutinen

Järjestöt kritisoivat EU:n kehitysavun ehdollistamista

EU:n Development Days -konferenssiviikolla on painotettu hyvää hallintoa kehitysrahoituksen saamisen edellytyksenä. Järjestöt kritisoivat avun ehdollistamista.
Sanna Jäppinen
17.11.2006

Paras tapa kohentaa afrikkalaisten elämää on sitoa kasvava apu uudistuksiin ja hyvän hallinnon edistämiseen, totesivat EU:n edustajat Brysselissä 15.-17. marraskuuta pidetyssä Development Days -konferenssissa. EU:n ohella vuosittain järjestettävässä tapahtumassa ovat mukana 16 Afrikan maan, YK:n ja usean kansalaisjärjestön edustajat.

EU kaavailee kasvattavansa vuotuista kehitysyhteistyörahoitusta Afrikkaan noin 17 miljardista eurosta 25 miljardiin euroon vuoteen 2010 mennessä. EU:n rahoitus on yli puolet Afrikan saamasta kehitysavusta.

"Uskomme, ettei todellista kehitystä voi tapahtua ilman hyvää hallintoa", sanoi EU:n kehitysyhteistyöasioista vastaava tiedottaja Amadeu Altafaj Tardio International Herald Tribunen mukaan.

Tardio selvitti, ettei tarkoitus ole niinkään rangaista epädemokraattisista toimista uhkaamalla sanktioilla vaan pikemminkin palkita niitä maita, jotka tekevät demokratiakehitystä vauhdittavia uudistuksia. Myös eurooppalaisia yrityksiä pyritään Tardion mukaan yhä enemmän suostutella sijoittamaan afrikkalaisprojekteihin.

17 eurooppalaisen ja afrikkalaisen kansalaisjärjestön yhteisessä lausunnossa kritisoidaan ehtojen asettamista avulle.

"Asettamalla uusia ehtoja kumppanimaille EU rajoittaa Afrikan valtioiden ja kansalaisyhteiskuntien poliittista liikkumavaraa", lausunnossa todetaan.

Järjestöt arvostelivat myös EU:n välinpitämättömyyttä suuryritysten Afrikassa harjoittaman korruption suhteen.

Paha Kiina, hyvä EU?

Mikaela Gavas eurooppalaisten velka- ja kehitysjärjestöjen kattojärjestöstä Concordesta muistutti, että EU:n olisi syytä elää puheidensa mukaisesti.

"Esimerkiksi Euroopan parlamentti ei ole mukana tässä konferenssissa. Minkälaisen kuvan me itse annamme läpinäkyvyydestä ja vastuullisuudesta?" Gavas totesi IPS:n mukaan.

Tapahtuman yhtenä teemana oli Kiinan vauhdilla lisääntyvä rahoitus Afrikkaan. EU:n mukaan Kiina ei kunnioita Afrikassa ihmisoikeuksia ja pyrkii rahoituksellaan lähinnä turvaamaan kipeästi kaipaamiensa raaka-aineiden saannin.

"Euroopassa sen sijaan ajatellaan, että jaamme yhteisen kohtalon Afrikan kanssa, ja molempien maanosien tulisi seurata samaa polkua", kuvaili belgialainen diplomaatti Alain Rens IPS:n mukaan.

"Kiina ei ole demokratia, mutta silti EU tekee sen kanssa bisnestä, paljon bisnestä - siinä missä huonosti hallittua Afrikan maata uhkaillaan taloudellisin sanktioin", viittasi puolestaan Mauritiuksen entinen presidentti Karl Auguste Offmann Euroopan epäjohdonmukaisuuteen.

Lisää tietoa aiheesta