Uutinen

Järjestöt kritisoivat ASEM-huippukokousta laimeaksi ja tekopyhäksi

Mika Rönkkö
20.10.2000

EU:n ja Aasian maiden välinen ASEM-huippukokous päättyi perjantaina laimeissa tunnelmissa Soulissa. Euroopan ja Aasian päättäjät keskittyivät pääasiassa kaupan ja investointien edistämiseen, mutta ehtivät kuitenkin julistautumaan Korean niemimaan rauhankehityksen tukijoiksi.

Kokous julisti myös WTO:n uuden neuvottelukierroksen välttämättömäksi, mikä kokousta arvostelleiden kansalaisjärjesöjen mielestä osoittaa ASEMin todellisen luonteen. Niiden mukaan ASEM on luotu edistämään kaupan kapeita etuja sosiaalisten ja turvallisuuskysymysten kustannuksella. Uusi suunniteltu WTO-kierros ei arvostelijoiden mukaan ota huomioon köyhien maiden erityisongelmia. Sen sijaan se uhkaa ympäristönsuojelua.

Ainoana naisena ASEMin päämiesten herrakerhosta erottunut Suomen Tarja Halonen oli keskusteluihin perjantaina tyytyväinen. Hän tapasi ulkoministeri Tuomiojan kanssa muun muassa Etelä-Korean presidentin Kim Dae-Jungin, jota Halonen onnitteli Nobelin rauhanpalkinnon voitosta. Kim Dae-Jung ja Tuomioja muistelivat tapaamistaan vuodelta 1989, jolloin Kim Dae-Jung oli vielä vainottu oppositiojohtaja.

ASEM-johtajat julistautuivat kylmän sodan viimeiset asemasota-asetelmat purkavan Etelä- ja Pohjois-Korean välisen liennytyksen kannattajaksi. Useat Euroopan maat ilmoittivat solmivansa diplomaattisuhteet Pohjois-Korean kanssa. Suomi on ollut ainoa länsi-maa, joka on pitänyt diplomaattisuhteita Pohjois-Koreaan. Halonen virnuilikin Soulissa, että on hyvä, että muut maat ovat päättäneet seurata Suomen esimerkkiä.

Kokouksen lähistölle perjantaina 20 000 mielenosoittajaa keränneet ASEMin arvostelijat pitivät EU:n puheita Koreoiden rauhasta tekopyhinä. Järjestöjen mukaan aseiden kauppa EU-maista Itä-Aasian on kasvanut koko 90-luvun. Niiden mukaan EU:n todellisena tavoittena on korvata Yhdysvaltojen valta-asema EU:n ylivallalla, eikä alueen sisäisen yhteistyön ja rauhan vahvistaminen.

ASEM-kokousta suojelemaan oli komennettu 29 500 korealaista poliisia. Massiiviset turvajärjestelyt osoittautuivat ylimitoitetuksi, kun 20 000 mielenosoittajan marssi päättyi rauhanomaisesti yli kilometrin päähän kokouspaikasta.