Uutinen

Järjestöt kouluttavat kentälle lähtijöitä kirjanpidon saloihin

Ilona Niinikangas
2.12.2003

Suomalaiset järjestöt ovat huomanneet, että kenttätyöntekijöiden talouskoulutukseen kannattaa panostaa jo valmennuksessa. Muun muassa Fida Internationalin lähtökoulutukseen kuuluu talousasioiden läpikäyntiä. Päivän kestävän kurssin aikana lähtijöille kerrotaan tositteiden käytöstä ja käydään läpi raportointikäytäntöjä.

Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK on ratkaissut talouskoulutuksen laatimalla kumppaneilleen opaskirjan, johon sisältyy neuvoja taloushallinnon järjestämisestä kentällä. Ohjeet on laadittu yhdessä pohjoismaisten ja hollantilaisten ammattiyhdistysten kanssa. Yhdistykset neuvovat uusia kumppaneita tarvittaessa myös kädestä pitäen.

"Jos uudella kumppanijärjestöllä on vaikeuksia tilinpidon kanssa, pyydämme joskus tositteita itsellemme jo alussa ja lähetämme kirjanpitäjän apuun. Tarkoitus ei tietenkään ole perehdyttää kumppaneita suomalaisen kirjanpidon saloihin, vaan auttaa heitä toimimaan oman maansa lainsäädännön edellyttämällä tavalla", kertoo talouspäällikkö Helena Lipponen SASKista.

Kumppanuusjärjestöt (entiset Kehysjärjestöt) ja Kepa ovat parhaillaan suunnittelemassa uutta taloushallinnon ohjeistoa, joka koskee säätiöitä ja järjestöjä. Ulkoministeriön pyynnöstä laadittavissa ohjeissa on tietoa muun muassa tilintarkastuksesta.

"Monesti järjestöillä on hyviä ideoita ja hyvä hankesuunnitelma, mutta sitten kaikki lässähtää huonon raportoinnin takia. Se on ikävää", Lipponen huokaa.