Uutinen

Järjestöt: Kehitysmaissa on edelleen puute halvoista lääkkeistä

Rikkaat valtiot eivät ole pitäneet kiinni lupauksistaan tarjota kehitysmaiden köyhille halpoja kopiolääkkeitä, kritisoivat Oxfam ja Lääkärit ilman rajoja.
Sanna Jäppinen
15.11.2006

Viisi vuotta on kulunut rikkaiden maiden antamasta Dohan-julistuksesta, jossa luvattiin panna terveys voitontavoittelun edelle. Silti kehitysmaiden köyhät ovat edelleen vailla halpoja lääkkeitä, ja moni kuolee tarpeettomasti, todetaan kansainvälisen Oxfam-kansalaisjärjestön tuoreessa "Patents versus Patients: Five years after the Doha Declaration" -raportissa.

Oxfamin kauppakampanjan johtaja Celine Charveriat toteaa, että rikkaat maat ovat lipsuneet Dohan-julistuksen hengestä. Maailman kauppajärjestön WTO:n kokouksen yhteydessä annetussa julistuksessa luvataan, että köyhät maat voivat saada WTO:n TRIPS-sopimuksen mukaisesti helpotuksia kansainvälisestä patenttilainsäädännöstä elintärkeiden lääkkeiden suhteen. Näitä ovat esimerkiksi aids-, malaria- ja tuberkuloosilääkitys.

Lainsäädännöstä poikkeaminen tarkoittaa, että köyhät maat voivat tuottaa ja hyödyntää patenttilääkkeistä edullisemmin tehtyjä kopiota eli geneerisiä lääkkeitä.

Kritiikki kohdistetaan erityisesti Yhdysvalloille, joka ajaa lääkejättiensä etua kehitysmaiden kustannuksella, sekä toisaalta EU:lle, joka tyytyy seuraamaan Yhdysvaltain toimia sivusta puuttumatta niihin mitenkään.

Halvat lääkkeet esiin G8-huippukokouksessa?

Oxfamin mukaan terveystilanne on vain pahentunut kehitysmaissa sitten vuoden 2001. Esimerkiksi "rikkaiden sairaudeksi" nimitetty syöpä on yhä yleisempää myös köyhissä maissa: vuonna 2020 arvioidaan 60 prosenttia sairastuneista olevan kehitysmaissa. Samoin räjähdysmäisesti lisääntynyt diabetes vaivaa yhä enemmän köyhissä maissa, eikä hiv/aids-ongelmaan näy helpotusta.

Oxfam muistuttaa, että vaikeasta tilanteesta huolimatta kolme neljännestä aids-lääkkkeistä on edelleen lääkemonopolien käsissä, ja kaikkiaan maailman väestöstä 30 prosenttia kärsii elintärkeiden lääkkeiden puutteesta.

Myös kansainvälinen Lääkärit ilma rajoja -järjestö (Medecins Sans Frontieres, MSF) arvostelee rikkaita maita lunastamatta jääneistä lupauksista, AFP kirjoittaa.

MSF vaatii, että koko TRIPS-sopimusta on uudistettava, jotta geneeristen lääkkeiden tuottajat pysyvät ajan tasalla uusimpien ja tehokkaampien hoitomuotojen suhteen. Järjestö muistuttaa, että vaikka lääkkeitä olisi köyhissä maissa saatavilla, maksavat esimerkiksi uusimmat, Maailman terveysjärjestö WHO:n suosittelemat toisen sukupolven aids-lääkkeet jopa 50 kertaa enemmän kuin halvimmat lääkkeet.

90 kansalaisjärjestön muodostama Stop Aids Campaign -verkosto vetoaa vauraimpien teollisuusmaiden hallituksiin, jotta halvat lääkkeet nostettaisiin esiin ensi kesän G8-kokouksessa,

"Ikävä kyllä lupaavat sanat eivät ole muuttuneet elintärkeiksi hoidoiksi. Viiden vuoden odotus on liian pitkä, kun panokset ovat näin korkeat", kampanjan koordinaattori Steve Cockburn totesi Guardianin mukaan.

Lisää tietoa aiheesta