Uutinen

Järjestöt: Kehitysmaille äänivaltaa Maailmanpankissa

Kansalaisjärjestöt vaativat, että Eurooppa vaatii aktiivisesti köyhien maiden vallan kasvattamista Maailmanpankissa. Päätöksentekojärjestelmää puidaan pankin vuosikokouksessa lokakuun 13. päivä.
Eeva Eronen
30.9.2008
EEVA ERONENNuria Molina

 

Brysselissä majaansa pitävän Eurodadin Nuria Molina arvioi, että aika alkaa olla kypsä pienille muutoksille Maailmanpankissa.

BRYSSEL -- Maailmanpankki saattaa rukata päätöksentekojärjestelmäänsä kehitysmaita paremmin huomioivaksi vuosikokouksessaan lokakuun 13. päivä, arvioi kansainvälisiä rahoituslaitoksia seuraava kattojärjestö Eurodad.

Mahdollisten uudistusten pelätään kuitenkin jäävän varsin minimaaliksi, kertoo Eurodadin lobbari Nuria Molina. Hänen mukaansa kansalaisjärjestöjä huolettaa, että Maailmanpankki ottaa mallia Kansainväliseltä valuuttarahasto IMF:ltä.

IMF uudisti päätöksentekoaan viime keväänä, mutta käytännössä muutoksilla ei ollut juuri merkitystä. IMF olisi huono malli myös siksi, että Maailmanpankin tehtäviin kuuluu valuuttarahastoa selkeämmin kehitysmaiden vahvistaminen. Rahoituslaitokset pitävät vuosikokouksensa yhdessä.

Eurodadin ennakkotietojen mukaan Afrikan maille aiotaan tarjota kolmatta paikkaa pankin 24-jäsenisessä johtokunnassa. Tärkeämpää olisi kuitenkin muuttaa johtokunnan äänestyskäytäntöjä, sillä äänivaltaa painotetaan edelleen jäsenmaiden taloudellisen vallan perusteella.

Pankin vuosikokouksen tulokset huolettavat Eurodadin lisäksi kymmeniä muita kansalaisjärjestöjä. Järjestökentällä kiertääkin parhaillaan allekirjoitettava Maailmanpankin vuosikokoukseen suuntaaville Eurooppalaisille ministereille luovutettava avoin lausunto, jossa vaaditaan äänivallan jakamista tasan teollisuusmaiden ryhmän ja kehitysmaiden sekä siirtymävaiheessa olevien maiden ryhmän kesken.

Molina ei ole kuitenkaan kovin toiveikas todellisten muutosten syntymisen suhteen - pienempiin uudistuksiin hän uskoo selkeämmin. Hänen mukaansa pankki tekee kehitysmaita hyödyttäviä uudistuksia todennäköisemmin esimerkiksi paljon kritisoitujen kehitysmaille myönnettävien lainojen ehdollisuuksiin kuin päätöksentekosysteemiin.

Äänivallan muuttaminen on paljon vaikeampaa, hän sanoo. "Siinä on kyse kunnon politiikasta. Se on valtapeliä, ja se on vaikea, iso tabu."

"Eurooppa ei ota vastuuta"

Kansalaisjärjestöt vaativat avoimessa lausunnossaan, että eurooppalaisministerit käyttäisivät vuosikokouksessa selkeästi valtaansa kehitysmaiden puolesta. Eurooppalaisten mielipiteet ovat tärkeitä, sillä EU-maat pitävät hallussaan kolmannesta pankin äänivallasta ja kahdeksaa paikkaa pankin johtokunnasta.

Molina ei kuitenkaan ole kovin luottavainen eurooppalaispäättäjiä kohtaan, sillä kehitysmaiden vallan vahvistaminen tarkoittaa rikkaiden maiden eli myös Euroopan äänivallan pienentämistä.

Järjestöjen mukaan EU:n pitäisi tiivistää äänenkäyttöään ja pärjätä tästä eteenpäin yhden johtokuntapaikan voimin. Molina arvioi, että suuret maat, esimerkiksi Britannia, Ranska ja Saksa ovat myöntyväisempiä kehitysmaiden tilanteen parantamiselle.

Vastaan taas hangoittelee esimerkiksi Espanja, joka pitää itseään aliedustettuna viime aikaisen talouskasvunsa vuoksi. Toisaalta pienet Belgia ja Hollanti eivät ole valmiita luopumaan omista paikoistaan.

"Edustus Maailmanpankin johtokunnassa on niille ulkopoliittisesti tärkeää. Niillä ei ole juuri näkyvyyttä ja paikoista pidetään kiinni", Molina sanoo.

Hyvääkin oppia IMF:stä?

Kehitysmaiden kehnosti kuuluva ääni Maailmanpankissa on noussut esille säännöllisesti, mutta muutoksia ei ole vielä saatu aikaiseksi. Eurodadin mukaan aika voisi olla nyt kypsä.

"Tämä voi olla kyynistä, mutta sillä, että IMF:ää on uudistettu ja se on selvinnyt siitä hyvin, voi olla vaikutusta. Ehkä teollisuusmaat ovat nyt hieman itsevarmempia ja ajattelevat, että pankissakin pitäisi tehdä muutoksia", Molina kuvaa.

Lisäksi paineet köyhien maiden ja kansalaisjärjestöjen puolelta ovat kasvaneet. Molinan mielestä tilanne, jossa kehitysmaiden kehittämiseen tarkoitettu Maailmanpankki pitää viimeisen äänivallan suurien teollisuusmaiden ryhmällä, alkaa olla kestämätön.

Voimasuhteiden lisäksi järjestöt toivovat muutoksia päätöksenteon läpinäkyvyyteen ja tapaan, jolla pankin pääjohtaja valitaan. "Nykyinen järjestelmä, jossa Yhdysvallat nimittää automaattisesti pankin pääjohtajan, on täysin mahdoton modernissa maailmassa", lausunnossa sanotaan.

 

Lisää tietoa aiheesta