Uutinen

Järjestöt: G20-kokouksesta laihoja tuloksia köyhimmille

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n varojen kasvattaminen ja päätös rajoittaa veroparatiisien toimintaa saivat kiitosta, mutta samalla järjestöt painottavat toimenpiteiden vajavaisuutta.
Jari Nousiainen
3.4.2009

Lontoossa 2. huhtikuuta pidetty johtavien teollisuus- ja kehitysmaiden G20-kokous ylitti odotuksia lupaamalla Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n varojen kasvattamista runsaskätisesti.

IMF, Maailmanpankki ja muut kehityspankit saavat yhteensä 1 100 miljardia dollaria. Köyhimmille maille kehityksen tukemiseen tästä osoitettiin 50 miljardia dollaria.

Suurin osa kehitysmaille luvatusta summasta on lainaa eikä apua. Maailmanpankki on laskenut kehitysmaiden talouskriisistä johtuvan rahoitusvajeen olevan vähintään yli 200 miljardia dollaria.

Köyhimpien maiden kannalta kokouksen päätökset ovat oikeansuuntaisia mutta riittämättömiä. Oxfamin Duncan Green on huolissaan siitä, että IMF:n vaikutusvalta ehtii vielä lisääntyä, koska rahaston päätöksenteon ja lainaehtojen uudistukset ovat vasta lupausten tasolla, Green sanoi Reutersin uutisen mukaan.

Christian Aidin Charles Abugre huomautti, että kokouksen vakuutus pitää kiinni kehitysapulupauksista on hyvä asia, mutta on varmistettava avun arvon säilyminen dollarin heikkenemisestä huolimatta.

Veroparatiisit julki

Veroparatiisien laittaminen kuriin oli ennen kokousta laajasti esillä. OECD julkaisi heti kokouksen jälkeen luettelon, josta selviää tietovaihdosta tehtyjen lupausten ja sopimusten tila.

Listasta selviää, että suurin osa vuonna 2000 listatuista veroparatiiseista on luvannut noudattaa OECD:n sääntöjä muttei ole tehnyt yhtäkään sopimusta. Aktiivisimmatkin veroparatiisit ovat saaneet aikaan vain muutamia sopimuksia.

Vaikka otettu askel onkin huomattava ja G20 julisti pankkisalaisuuden olevan historiaa, kehitysmaiden mahdollisuudet ajaa etujaan kahdenvälisten sopimusten avulla ovat vähäiset, toteaa Eurodad tiedotteessaan.

Eurodad uskoo, että nyt tehdyt päätökset voivat vaikuttaa pienten veroparatiisien toimintaan, mutta Sveitsin kaltaiset valtiot pysyvät kehitysmaiden näkökulmasta edelleen suljettuina.

Lisää tietoa aiheesta