Uutinen

Järjestöt etsivät uusia vapaaehtoisia

Kepan Anna aikaa -tapahtuma kerää kansalaisjärjestöt ja vapaaehtoistyötä etsivät ihmiset yhteen tammikuun 24. päivä. Yksi vapaaehtoistyöhön ihastuneista on Taksvärkki ry:ssä kansainvälisyyskasvatustyötä tekevä Katja Sibenberg.
Eeva Eronen
21.1.2008
ESA SALMINENanna aikaa

 

Vuonna 2007 Anna aikaa -tapahtumassa kävi yli 60 vapaaehtoistyöstä kiinnostunutta.

Vapaaehtoisesti voi tehdä hyvin monenlaisia asioita omien kiinnostuksen kohteiden ja osaamisen mukaan, painottaa uskontotieteitä, viestintää ja pedagogiaa opiskeleva Katja Sibenberg, joka on ollut kahden vuoden ajan mukana Taksvärkki ry:n toiminnassa.

25-vuotias Sibenberg tekee järjestössä monenlaista, mutta pääasiassa hän käy kouluissa pitämässä oppitunteja kehitysmaiden tilanteesta ja osallistuu oppimateriaalien suunnitteluun. Työ on hänen mukaansa hyvin palkitsevaa. "Tästä saa kiinnostavaa työ- , opetus- ja esiintymiskokemusta, oppii paljon uutta ja tapaa uusia ihmisiä", Sibenberg listaa.

Juuri Taksvärkkiin hänet veti järjestön idea eli suomalaisten nuorten innostaminen toimimaan kehitysmaiden nuorten olojen parantamiseksi.

Vapaaehtoiset ovat kullanarvoisia

Sibenberg päätyi vapaaehtoiseksi oltuaan Taksvärkissä työharjoittelussa. Moni muu on tullut järjestöön Kepan järjestämän Anna aikaa -tapahtuman kautta. Kahdesti aiemmin järjestetty tapahtuma kerää jälleen uusia vapaaehtoisia etsivät kansalaisjärjestöt ja uutta puuhaa etsivät ihmiset yhteen tammikuun 24. päivä.

Taksvärkki tulee mukaan nytkin. Tiedottaja Pauliina Koposen mukaan järjestössä on tarjolla töitä esimerkiksi kansainvälisyyskasvatuksen parissa, eli juuri niitä hommia, joita Sibenberg tekee.

"Vapaaehtoisten työ on meille kullanarvoista, sillä toimistomme on hyvin pieni. Emme millään voisi tehdä itse kaikkea, mitä nyt teemme", Koponen sanoo.

Teatteriseuraksi tai kirpputorille myyjäksi?

Kepan jäsensihteerin Sanna Rekolan mukaan vapaaehtoisten vähyys on järjestöille varsin tavallinen ongelma. Monet ihmiset tuntuvat pelkäävän, että vapaaehtoistyö syö kaiken liikenevän vapaa-ajan ja että siihen pitää sitoutua pitkäksi aikaa.

Niin ei kuitenkaan ole. "Tarjolla on kaikenlaista yksittäisistä jutuista pitkiin tehtäviin", Rekola sanoo. Vapaaehtoinen voi esimerkiksi lähteä vanhukselle teatteriseuraksi tai lippaan kanssa kadulle yhtenä keräyspäivänä. Muodista kiinnostunut taas voisi esimerkiksi auttaa kirpputorimyynnissä, pitkää irtiottoa kaipaava lähteä puoleksi vuodeksi kaukomaille avustustyöhön.

Anna aikaa -tapahtuma järjestetään Helsingissä Kepan tiloissa osoitteessa Töölöntorinkatu 2 A torstaina 24. tammikuuta. Mukaan ilmoittautuneet vajaat parikymmentä järjestöä esittelevät toimintaansa kello 15.30-18.30.

Lisää tietoa aiheesta