Uutinen

Järjestölinjauksen kurssi muuttuu

Ulkoministeriö ottaa kansalaisjärjestölinjauksen laatimisen tosissaan. Suunnitelmiin tehtiin muutoksia järjestöjen ilmaistua halunsa saada äänensä paremmin kuuluviin.
Pasi Nokelainen
26.4.2006

Ulkoministeriön kansalaisjärjestölinjauksen valmistelussa on tehty kurssinmuutos niin valmistelutavan kuin sisällön osalta. Valmistelussa otetaan siksi aikalisä, sillä paperin piti olla alun perin valmis kesäkuun alussa.

Linjauksessa on nyt tarkoitus pohtia esimerkiksi, mikä on järjestöjen tekemän työn lisäarvo Suomen viralliselle kehitysyhteistyölle ja mikä on sen vaikutus asenneilmapiiriin Suomessa.

Usein todetaan, että suomalaisjärjestöjen roolina on tukea etelän kansalaisyhteiskuntaa, mutta samalla valtaosa järjestöjen toiminnasta etelässä on perinteistä hanketyötä. Miten siis hankkeiden tukea kansalaisyhteiskunnalle pitäisi mitata tai tuoda näkyväksi?

Kurssinmuutokseen vaikuttivat Kepan ja muiden järjestöjen vaatimus niiden paremmasta kuulemisesta itseään koskevassa asiassa sekä ministeri Paula Lehtomäen kansalaisjärjestöseminaarissa 6. huhtikuuta järjestökentälle esittämä haaste luovaan itsetutkiskeluun.

"Monet ovat varmasti miettineet tahoillaan, ettei asioita tarvitsisi tehdä aina samalla sapluunalla maailman tappiin asti", totesi Lehtomäki.