Uutinen

Järjestöjen vastineita Ylen MOT-ohjelmaan

Ylen MOT-ohjelma esitti 1.3.2004 geenimuokkausta ratkaisuksi maailman nälkäongelmaan. Lisäksi ohjelmassa väitettiin, että eurooppalaiset, geeniruokaa vastustavat kuluttajat ja Ruoka-ajan kaltaiset järjestökampanjat ovat vastuussa nälkäongelman jatkumisesta etelän köyhissä maissa.
Mika Railo
1.3.2004

Väitteet ovat selkeästi virheellisiä ja vahvasti yksinkertaistavia. Alle on koottu kansalaisjärjestöjen ja ohjelmassa esiintyneiden haastateltavien kommentteja Martti Backmanille.

Nälkä on poliittinen ongelma, jota teknologia ei pysty ratkaisemaan. Backmanin ylistämä vihreä vallankumous itseasiassa lisäsi nälän määrää esimerkiksi Intiassa ja Indonesiassa, kirjoittaa vastineessaan Ruoka-ajan koordinaattori Miia Toikka.

"On vaikea keksiä tämän virheellisempää ja yksisilmäisempää analyysiä Afrikan nälkäongelmasta", kirjoittaa vastineessaan Kepan Sambian tiedottaja Janne Sivonen, jonka mielestä Backmanin väitteet siitä, että nälkä voitaisiin poistaa Sambiasta geenimuokkauksen avulla, eivät pidä paikkaansa.

Ohjelmassa haastateltiin Kirkon Ulkomaanavun kouluttaja Ulf Särsiä kirkkojen Vastuuviikkojen nälkää käsittelevästä koulutusmateriaalista. Backman pilkkoi haastattelusta kyseenalaisen sopan, joka ei vastaa todellisuutta. Särs kertoo vastineessaan, mitä haastattelussa todella kysyttiin ja vastattiin.

Greenpeace vastaa sivuillaan Backmanin väitteisiin geeniteknologian vaarattomuudesta ympäristölle ja kuluttajille.

Myös muita Backmanin ohjelmia arvosteltu epäasiallisuudestaBackman ilmoittaa MOTin sivuilla intohimokseen "ympäristökuplien puhkaisemisen". Hän on aikaisemmissa ohjelmissaan pyrkinyt osoittamaan muun muassa, että jätteiden kierrätys on ympäristön kannalta huonoa asia, metsien suojeluvaatimukset Etelä-Suomessa ovat tuulesta temmattuja tai etteivät rajalliset luonnonvarat tule loppumaan.

Kaikille näille ohjelmille on yhteistä poleeminen ja tarkoitushakuinen käsittelytapa. Hyvin usein ohjelmassa haastatellut tahot ovat kokeneet tulleensa epäasiallisesti kohdelluiksi. Alle on kerätty joidenkin Backmanin haastattelemien järjestöjen ja yksityisten ihmisten vastineita.

Toukokuussa 2003 Martti Backman väitti, että Reilun kaupan yhdistys on kerännyt Suomessa kolme miljoonaa euroa tuloja merkin myöntämisestä. "Väite on täysin virheellinen", kirjoittaa yhdistys omassa lehdistötiedotteessaan.

Kansalaisten bioturvayhdistys kieltäytyi maaliskuussa 2003 osallistumasta MOTin geenitekniikkaa käsitelleeseen ohjelmaan vedoten Backmanin epäasialliseen tapaan käsitellä ympäristökysymyksiä. Tässä yhdistyksen perustelut.

Backman käsitteli kuitenkin ohjelmassaan Bioturvayhdistyksen argumentteja tavalla, jonka yhdistys koki epäasialliseksi. Tässä yhdistyksen avoin kirje Ylen johdolle ja toimittajille.

Syyskuussa 2002 MOT arvosteli rajusti akatemiaprofessori Ilkka Hanskin tutkimuksia eliöiden uhanalaisuudesta Suomessa. Ilkka Hanski kieltäytyi ohjelman tekovaiheessa haastattelusta. Ohjelman jälkeen Hanski vastasi omalla nettisivullaan Backmanin esittämiin väitteisiin.

Toimittaja Mikko Niskasaari kertaa Journalistissa julkaistussa jutussaan Backmanin omakotitalon homevaurioita käsitelleen ohjelman sisältämiä vääriä väitteitä ja ohjelmasta seuranneen Julkisen sanan neuvoston käsittelyä. "Jo neljän 'sivullisen' haastateltavan Tarmio-suhteen salaaminen oli katsojien harhauttamista, mutta lisäksi MOT:ssa oli lukuisia kardinaalivirheitä", kirjoittaa Niskasaari.


Lisätietoja: Kepan tiedottaja Mika Railo, 09-584 23 247, 040 590 3446, mika.railo@kepa.fi