Uutinen

Järjestöjen ilmasto-oikeus luki lakia G8:lle

Bangkokin ilmastoneuvottelujen aikana G8-maat tuomittiin suuriin korvauksiin ilmastonmuutoksen aiheuttamista vaurioista. Tuomio luettiin kansalaisjärjestöjen "ilmasto-oikeudenkäynnissä".
Timo Kuronen
7.10.2009
TIMO KURONEN
Ilmasto-oikeudenkäyntiBangladeshilainen Shorbanu Khatun todisti oikeudessa maan muuttuneen suolaveden vuoksi viljelykelvottomaksi.

BANGKOK -- "Meillä ei ole päätösvaltaa yksittäisten G8-maiden päästömäärien suhteen, mutta koska ilmastonmuutos on todellinen ja ylikansallinen ongelma, voimme tehdä päätöksen kansainvälisten sopimusten ja käytäntöjen perusteella", Maapallon oikeuden tuomari Amara Pongsapich aloitti päätöksen lukemisen.

"Vastaajat eli rikkaat G8-maat ovat rikkoneet muun muassa kansainvälistä ihmisoikeussopimusta, lasten ja alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksia, sekä Rion julistusta kestävästä kehityksestä. Ne ovat syyllistyneet planeetan väärinkäyttöön ja uhanneet vetoomuksentekijöiden elämää, asumuksia ja ruokaturvaa", hän jatkoi.

"Tuomitsemme nämä maat, yhdessä kansainvälisten rahoituslaitosten kanssa, maksamaan suuret korvaukset köyhemmille maille aiheuttamastaan tuhosta ja vähentämään ilmakehän hiilidioksidimäärän turvalliselle tasolle. Maiden on myös hyväksyttävä niille fossiilisten polttoaineiden käytöstä kertynyt ekologinen velka."

"Kotimme ja elinkeinomme ovat vaarassa"

Näytelty siviilioikeudenkäynti planeetan väärinkäytöstä ja sukupolvien ylittävän vaurion aiheuttamisesta järjestettiin tiistaina 6. lokakuuta noin kilometrin päässä YK:n kokouskeskuksesta, jossa yli 180 maan virkamiehet neuvottelevat Kööpenhaminan ilmastohuippukokouksen sopimustekstistä.

Kanteen olivat nostaneet Aasian lapset ja heidän vanhempansa. Syyttäjänä toimi filippiiniläinen ympäristölakimies Antonio Oposa Jr. ja todistajina kuultiin viittä ilmastonmuutoksesta oikeasti kärsinyttä ihmistä sekä kahta ilmastotutkijaa, joista toinen on kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n jäsen.

Vastaajamaiden hallitukset eivät lähettäneet paikalle edustajiaan, mutta aktivistit näyttelivät niiden todistajina kuultuja Teksasin senaattoria, hiiliteollisuuden edustajaa ja ilmastokonsensusta vastustavaa tiedemiestä.

Dawa Steven Sherpa Nepalista kertoi, kuinka hänen kotialueensa jäätiköt ovat kadonneet ja vettä joudutaan hakemaan kilometrien päästä. "Myös sääolot ovat muuttuneet suuresti. Nyt kuivuutta on seitsemän kuukautta ja sateet ovat entistä rajumpia. Olemme riippuvaisia turismista, mutta maanvyörymät ja tuhoutuneet sillat estävät matkailijoiden saapumisen."

Bangladeshilainen Shorbanu Khatun vuodatti kyyneliä kertoessaan perheensä tarinaa. "Tiikeri tappoi mieheni ja maa muuttui suolaveden vuoksi viljelykelvottomaksi. Muutin lapsieni kanssa vanhempieni luokse, mutta viisi kuukautta sitten alueelle iski sykloni ja tuhosi kotimme. Nyt asumme leirissä, sillä kylä on edelleenkin veden peitossa."

"Aasian ensimmäinen ilmasto-oikeudenkäynti"

Ilmastotutkija Saleemul Huqin mukaan todistajien lausunnot kuvaavat ilmastoon liittyvien riskien lisääntymistä. "Nepalin nopea jäätiköiden sulaminen ja Filippiinien meriveden nousu voidaan liittää luotettavasti ilmastonmuutokseen. Sen sijaan Thaimaan sateiden muutoksista ja Bangladeshin myrskyistä ei voida suoraan syyttää ilmastonmuutosta, vaikka todennäköisesti sään ääriolot lisääntyvät ja myrskyistä tulee rajumpia."

Siviilissä Thaimaan ihmisoikeuskomission puheenjohtajana toimiva "tuomari" Amara Pongsapich kertoi, että oikeudenkäynti on muistutus kaikille YK:n jäsenmaille, että niiden on kunnioitettava allekirjoittamiaan ympäristö- ja ihmisoikeussopimuksia.

Oxfam GB:n Itä-Aasian johtaja Sarah Ireland lisäsi, että viime viikolla Filippiineille iskeneet taifuunit ovat viimeisin osoitus, kuinka paljon inhimillistä kärsimystä ilmastonmuutos voi aiheuttaa.

Kansainvälinen oikeudenkäynti oli ensimmäinen laatuaan Aasiassa. Oxfam järjesti sen yhdessä Aasian ja Tyynenmeren alueen Jubilee South -velkakampanjan ja Thaimaan ilmasto-oikeusverkoston kanssa. Edellisenä päivänä kansalaisjärjestöjen värikäs marssi YK:n edustalle keräsi noin 4000 osanottajaa.