Uutinen

Järjestöjä vainotaan Indonesiassa

Anu Lounela
15.5.2001

Viime viikon torstaina 10. toukokuuta räjähti Jakartassa sijaitsevassa acehilaisten opiskelijoiden asuntolassa pommi. Pommi-iskussa kuoli kaksi kuoli ja kaksi haavoittui. Indonesian poliisi pidätti välittömästi iskussa haavoittuneet miehet. Kolme asuntolassa asunutta opiskelijaa, joita ei tapahtumapaikalta löydetty, etsintäkuulutettiin epäiltynä osuudesta pommi-iskuihin.

Indonesian epävakaa tilanne heijastuu jo järjestökenttäänkin. Indonesian poliisin teorian mukaan opiskelijat ovat mukana acehilaisesessa SIRA-järjestössä, joka haluaa järjestää kansanäänestyksen Acehin itsenäisyydestä. Yhtä opiskelijoista epäillään osallisuudesta Jakartan pörssirakennukseen tehtyyn pommi-iskuun. Nyt SIRA:n epaillään olevan myös näiden pommi-iskujen takana.

Indonesian suurimmassa kansallisessa päivälehdessä nimeltä Kompas kerrottiin 15. toukokuuta, että Indonesian poliisi aikoo kuulustella myös SIRA:n Jakartan osaston koordinaattoria Faisal Syaifudia ja SOLIMADOR-järjestön puheenjohtajaa Bonar Tigor Naiposposia. SOLIMADOR on Suomessakin tunnettu toiminnastaan Itä-Timorilla ja se on ollut tiiviisti yhteydessä suomalaiseen Sadankomitea-järjestöön. Viime syksynä Bonar Tigor Naipospos osallistui Sadankomitean järjestämään seminaariin Helsingissä.

Indonesian poliisilla on vahvoja todisteita molempien pidättämiseksi. SOLIMADORIN puheenjohtaja tosin kieltää olleensa missään tekemisissä pommi-iskujen kanssa, vaikka onkin ollut yhteistyössä SIRA:n kanssa.

Mistä tällä kertaa on kysymys Indonesian poliittisesti haavoittuvassa tilanteessa? Joidenkin arvioiden mukaan tämä on yritys heiluttaa presidentti Abdurrahman Wahidia, jonka tiedetään halunneen pehmeämpiä otteita Acehilla. Wahidin asema on muutenkin heikko, sillä maan parlamentti suunnittelee kutsuvansa koolle kansan neuvoa-antavan kokouksen, joka voi aloittaa presidentin viraltapanon mahdollisesti jo ensi elokuussa.