Uutinen

Järjestöille lisää hanketukea

Kansalaisjärjestöt saavat reilut 2,2 miljoonaa euroa lisää kehitysyhteistyön hanketukea vielä tänä vuonna. Päätös koskee 38 järjestöä.
Milma Kettunen
3.7.2003

"Kun päätöksiä kansalaisjärjestöjen hanketuesta keväällä tehtiin, osalle järjestöistä ilmoitettiin, että heidän hankkeensa saa rahaa, jos ministeriön sisältä löytyy lisärahoitusta. Nyt tästä rahasta on tehty päätös", selittää Timo Orenius ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston kansalaisjärjestöyksiköstä. Nämä periaatteessa hyväksytyt, mutta rahaa odottamaan jääneet hankkeet ovat kulkeneet usein B-listan nimellä.

Nyt saatu lisärahoitus tuo myönteisen päätöksen 38 järjestön yhteensä 41 hankkeelle. Tänä vuonna rahaa on luvassa 2,23 miljoonaa euroa ja kaikkiaan vuoteen 2005 asti 4,5 miljoonaa. Tarvittavat allekirjoitukset ehdittiin saada vielä ennen ministerin lomaa, joten kirjeet järjestöille lähtevät jo ensi viikon alussa.

Tieto hanketuesta pistää monen järjestön suunnitelmat taas uusiksi. "On ymmärrettävää, että järjestöt eivät ole voineet edetä suunnitelmissaan, kun varmuutta rahasta ei ole ollut", Orenius toteaa.

Aivan suin päin ei nytkään tarvitse toimia, sillä ministeriössä tiedostetaan odottelun aiheuttamat vaikeudet. "Järjestöjen täytyy ilmoittaa ministeriölle, että rahoja siirretään myöhäisen aloittamisen takia ensi vuodelle", Orenius neuvoo.

Rahaa korkotukilainoista hanketukeen



Käytännössä lisärahoituksessa on kyse ministeriön budjetin käyttösuunnitelman muutoksesta, jossa osa korkotukilainoihin varatuista rahoista siirretään kehitysyhteistyöosaston kansalaisjärjestöyksikön käyttöön.

"Jo keväällä oli ennakoitavissa, että osa korkotukirahoista jää käyttämättä. Siksi rahat haluttiin siirtää ministeriön sisällä sinne, missä oli selvästi vajausta", kertoo kauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäen erityisavustaja Satu Mäki. Samassa yhteydessä lisärahoitusta saivat myös alueosastot ja globaaliosasto.

Periaatteessa käyttösuunnitelman muutos on ministeriön sisäinen asia, joka täytyy kuitenkin hyväksyttää valtiovarainministeriöllä. Tässä tapauksessa valtiovarainministeriö ei kuitenkaan suoraan siunannut muutosta.

"Valtiovarainministeriö halusi muistuttaa, että rahaa ei voi automaattisesti siirtää muihin tarkoituksiin. Ei tässä sen kummemmasta ollut kyse", kommentoi valtiovarainministeri Antti Kalliomäen erityisavustaja Pertti Rauhio.

Koska ministerit olivat eri linjoilla, meni asia valtioneuvoston päätettäväksi. Raha-asiainvaliokunta teki ministeri Lehtomäen esityksen mukaisen päätöksen 26. kesäkuuta.


Lisätietoja hanketuesta antaa heinäkuussa Antero Järstä, ulkoministeriön kehitysyhteystyöosaston kansalaisjärjestöyksikkö, puh. (09) 1605 5908