Uutinen

Järjestö: YK:n jähmeys uhkaa tuottaa lisää joukkotuhoa

Ihmisoikeusjärjestön mukaan useat Afrikan ja Aasian maat ovat alttiita kansanmurhille. YK:n pitäisi ryhtyä useammin konkreettisiin toimiin, järjestö arvioi.
Thalif Deen
3.3.2008

IPS -- Kansainvälisen yhteisön kyvyttömyys päättäväiseen toimintaan Sudanissa ja Keniassa uhkaa levittää kansamurhat ja etniset puhdistukset muuallekin Afrikkaan, varoittaa Lontoossa toimiva ihmisoikeusjärjestö.

Vähemmistöjen oikeuksia valvovan Minority Rights Group Internationalin (MRG) johtaja Mark Lattimer ennustaa, että joukkomurhat jatkuvat tänä vuonna, ellei YK ryhdistäydy.

Lattimerin mukaan kansanmurhan riski on suurin 20 valtiossa, joista puolet sijaitsee Afrikassa. Pahimpia ovat Somalia, Sudan, Etiopia, Tšad ja Keski-Afrikan tasavalta.

Tšadin sijoitus riskilistalla on noussut 14 pykälää viime vuodesta. MRG:ssä pelätään, Sudanin Darfurissa koettu mustien ja arabitaistelijoiden yhteenotto toistuu Tšadin itäosissa. Esimakua siitä on jo saatu.

Järjestön mukaan on hälyttävää, että Kenian kaltainen vakaana pidetty maa muuttui vuodenvaihteessa yhtäkkiä etnis-poliittisten yhteenottojen näyttämöksi.

Kiisteltyä vaalitulosta seuranneissa levottomuuksissa tapettiin yli tuhat ihmistä. YK ja Euroopan unioni kyllä ilmaisivat huolensa tapahtuneesta, mutta kumpikaan ei tehnyt mitään konkreettista.

Irakin ja Afganistanin vaikutusvalta

Aasian vaarallisimmiksi maiksi järjestö listaa Burman, Afganistanin ja Pakistanin. Pakistanin lisäksi Iranin nousi asteikolla huolestuttavasti ylöspäin. Lähi-idässä kyseenalaista ykkössijaa pitää Irak.

"Afganistaniin ja Irakiin tehtyjen sotilaallisten interventioiden seuraukset jatkavat leviämistään naapurimaihin, ja väkivaltaisen konfliktin uhka kohdistuu nyt kokonaan uusiin yhteisöihin", Lattimer sanoo.

YK:n asiakirja kaipaa käytäntöä

Joukkomurhien uhka kasvaa maailmassa samaan aikaan, kun YK yrittää panna täytäntöön Velvollisuus suojella -asiakirjaa, joka tunnetaan lyhenteellä R2P (Responsibility to Protect). Se hyväksyttiin YK:n  huippukokouksessa 2005.

R2P perustuu vuonna 2001 laadittuun raporttiin valtion suvereniteetin ja sotilaallisen väliintulon suhteesta.

New Yorkissa toimivan Global Policy -laitoksen johtaja William Pace muistuttaa, että R2P sai kaikkien valtionpäämiesten tuen 2005 ja se vahvistettiin kahdella turvallisuusneuvoston päätöslauselmalla 2006. Viime vuonna se jäi kuitenkin vähälle huomiolle useista syistä.

Pääsyy oli "pääsihteerin vaihtumiseen liittyvä siirtymävaihe, joka on aina vaikea". Ban Ki-moon korvasi Kofi Annanin vuoden 2007 alussa.

Pace kuitenkin odottaa R2P:n edistyvän tänä vuonna, koska Ban on nimittänyt sudanilaisen Francis Dengin erityisneuvonantajakseen kansanmurhien ehkäisyssä ja yhdysvaltalaisen Ed Luckin vastaaman R2P:n toteutuksesta.

Pacen mukaan myös kansalaisjärjestöt tekevät merkittävää työtä, jotta R2P:sta kehittyisi "vuosisadan keskeinen rauhan työkalu".

Ennalta ehkäisyä vai väliin menoa?

Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön mukaan siviilien tappaminen ja pommittaminen jatkui helmikuussa Sudanin Darfurissa ilman YK:n väliintuloa.

Lattimerin mielestä Kenia on ensimmäisen kohde, jossa YK on toteuttanut R2P:tä.

Vaikka humanitaarisista interventioista puhutaan paljon, Lattimer pitää YK:n parhaana mahdollisuutena ennalta ehkäisevää diplomatiaa, jonka tarkoitus on estää joukkomurhat jo ennen niiden puhkeamista.

YK:n peruskirjan sallimia väliintuloja on tehty muun muassa Kuwaitissa, Somaliassa, Haitissa, Bosniassa, Ruandassa ja Itä-Timorissa.

Ruandassa ja Bosniassa YK-joukot eivät pystyneet estämään kansanmurhaa, mutta Itä-Timorin operaatiota pidettiin menestyksenä. Järjestö onnistui tuolloin lopettamaan pitkään jatkuneet Indonesian armeijan ihmisoikeusloukkaukset.

Myös YK:n meneillään olevat rauhanturvaoperaatiot muun muassa Norsunluurannikolla ja Kongon demokraattisessa tasavallassa ovat keskeisiä etnisen väkivallan ehkäisijöitä, vaikka onnistumisen aste vaihteleekin, Lattimer sanoo.