Uutinen

Japani tuplaa apunsa Afrikalle

Afrikkalaisjohtajat painottivat, että virallista kehitysapua tarvitaan lisää. Tällä hetkellä Japani käyttää kehitysapuun 0,17 prosenttia bruttokansantulostaan.
Eeva Eronen
29.5.2008

Japanin pääministeri Yasuo Fukuda ilmoitti keskiviikkona 28. toukokuuta, että Japani tuplaa vuosittaisen kehitysapunsa Afrikalle viiden vuoden kuluessa. Fukuda kertoi maansa aikeista Japaniin kokoontuneessa neljännessä Tokion kansainvälisessä Afrikan kehityskonferenssissa eli TICADissa.

Tällä hetkellä Japanin apu Afrikalle on BBC:n mukaan 1,7 miljardia dollaria vuodessa. Maa aikoo nyt kaksinkertaistaa niin sanotun lahja-avun määrän, minkä lisäksi se myöntää Afrikalle neljä miljardia dollaria korkotukilainaa ja kasvattaa teknisen yhteistyön kaksinkertaiseksi, IPS uutisoi.

Japanin apu pahasti jäljessä

Konferenssiin kokoontuneiden yli 50 afrikkalaisjohtajan puolesta puhunut Tansanian presidentti Jakaya Mrisho Kikwete kiitti Japania avun lisäämisestä, mutta toi esiin, että virallista kehitysapua tarvittaisiin silti enemmän.

OECD:n tilastojen mukaan Japanin virallinen kehitysapu oli viime vuonna noin 7,7 miljardia dollaria, mikä on vain 0,17 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, selvästi alle 0,7 prosentin YK-tavoitteen.

Paitsi että avun määrä on jäljessä, Japania on arvosteltu myös kehitysavun käyttämisestä kotimaisen liiketoiminnan ja viennin tukemiseen.

Nyt Japani onkin vahvistamassa suhteitaan Afrikkaan Kiinan ja Intian jalanjäljissä. Maiden avustusinnokkuuden taustalla on arvioitu olevan niiden kiinnostus Afrikan luonnonvaroihin ja markkinoihin.

Japanin ulkoministeriön puhemies Kazuo Kodama kiisti väitteet sanomalla, että meneillään oleva konferenssi on jatkoa vuonna 1993 alkaneille, viiden vuoden välein pidetyille TICAD-konferensseille.

Pidämme yllä dialogia Afrikan johtajien ja kumppaniemme kanssa, Kodama puolustautui IPS:n mukaan.

Huomio koko mantereelle

Paitsi että Tansanian presidentti Kikwete korosti virallisen kehitysavun tärkeyttä, hän toivoi, että TICAD menisi pidemmälle yhteistyön luomisessa. Kikwete esitti, että kauppaa Afrikan ja Japanin välillä pitää lisätä ja maanosaan pitäisi saada enemmän investointeja. Presidentti toivoi myös, että japanilaiset yritykset vahvistaisivat työtään Afrikassa.

Afrikan johtajat kuitenkin painottivat, että Japanin pitää huomioida koko maanosan olemassaolo - yhteistyö ei saa suuntautua vain Etelä-Afrikkaan ja Egyptiin, jotka imevät nyt 85 prosenttia Japanin investoinneista.

TICAD-konferenssiin osallistuu afrikkalaisten johtajien lisäksi edustajia 22 avunantajamaasta, esimerkiksi EU:sta, Aasian maista ja kymmenistä kansainvälisistä järjestöistä.

Konferenssin tuloksia tullaan puimaan myös heinäkuussa pidettävässä teollisuusmaiden G8-kokouksessa Japanissa. "Me haluamme viedä Afrikan näkemyksiä maailman johtavien teollisuusmaiden huippukokoukseen", Japanin ulkoministeriön Kodama kertoi.

Lisää tietoa aiheesta