Uutinen

Japani haluaa sitoa kehitysavun ulkopolitiikan edistämiseen

Japanin valtapuolueen esittämä kehitysyhteistyöneuvosto siirtäisi päätäntävaltaa kehitysavun kohdentamisesta virkamiehiltä poliitikoille.
Janne Hukka
23.1.2006

Japanin liberaalidemokraattinen puolue esittää, että maahan perustettaisiin pääministerin vetämä strateginen kehitysyhteistyöneuvosto, jonka tarkoituksena olisi jakaa kehitysapurahoitusta Japanin ulkopoliittisten päämäärien saavuttamiseksi.

Neuvosto korvaisi nykyisen tehottomaksi kritisoidun kehitysyhteistyöjärjestelmän, jossa ulkoministeriö myöntää rahoituksen maa- ja hankekohtaisesti, uutisoi The Japan Times. Uuden neuvoston odotetaan jakavan rahoitusta maihin ja hankkeisiin, jotka tukevat Japanin ulkopoliittisten tavoitteiden, kuten esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyyden, saavuttamista.

Ehdotetun neuvoston toimenkuvaan kuuluisi myös Pohjois-Koreaan ja Kiinaan suunnatun kehitysavun hallinta, ja sen mukauttaminen maiden diplomaattisten suhteiden kehittymiseen.

Kehitysyhteistyöstä tällä hetkellä vastaavan Japanin ulkoministerin Taro Ason mukaan neuvoston perustaminen hankaloittaa avun jakamista, uutisoi The Asahi Shimbun. Ason mukaan kehitysavun hallinta tulisi tulevaisuudessakin kuulua ulkoministeriölle, jolla on tarvittavat resurssit, kokemus ja tiedot sen tekemiseen tehokkaasti.

Aso kuitenkin suosittelee avun käyttämistä yhtenä osana ulkopolitiikkaa ja esittää ehdotettua pienimuotoisempaa ministerityöryhmää kehitysyhteistyöneuvoston sijasta. Hän myös kehottaa hallitusta kuulemaan asiantuntijoita, elinkeinoalan edustajia ja kansalaisjärjestöjä asiasta ennen lopullista päätöstä.

Virallista päätöstä kehitysyhteistyöneuvoston perustamisesta odotetaan helmikuussa asiaa tutkivan päävaltiosihteerin esittäessä suosituksensa hallitukselle.

Lisää tietoa aiheesta