Uutinen

Jakarta hälytystilassa

Anu Lounela
1.2.2001

Torstaina 1.2. 2001 Jakartan kuvernoori Sutiyoso julisti Indonesian pääkaupungissa Jakartassa täyden hälytysvalmiuden. Sutiyoson mukaan tilanne Jakartassa on yhä haavoittuvaisempi, kun tuhannet eri järjestöjen ja poliittisten puolueiden kannattajat osoittavat mieltään Indonesian parlamenttirakennuksen edessä. Mielenosoittajat joko vaativat presidentti Abdurrahman Wahidin vetäytymistä politiikasta tai että hänen annetaan rauhassa jatkaa presidentin tehtäviään.

Indonesian poliittinen kartta on muuttunut yhä monimutkaisemmaksi. Vuoden 1999 vaaleista lähtien Indonesiaa johtanutta presidentti Abdurrahman Wahidia syytetään korruptiosta. Indonesian kansanedustuslaitoksen DPR:n sisällä muodostetun erityiskomitean (Pansus Khusus) mukaan presidentti Abdurrahman Wahid on sekaantunut kahteen korruptiotapaukseen (bruneigate ja buloggate). Tänään torstaina DPR:ssa edustettuina olevat eri puolueet tai niiden yhteenliittymät päättävät kantansa erityiskomitean mietintöön, jonka mukaan presidentti on sekaantunut korruptioon.

Abdurrahman Wahid itse kieltää syytökset ja sanoo, että hänellä on Indonesian asevoimien ja varapresidentti Megawati Sukarnoputrin tuet takanaan. Ihmismassat, jotka virtaavat Jakartaan eri puolilta Jaavaa, asettuvat joko tukemaan tai vastustamaan presidenttiä. Abdurrahman Wahidin ennen presidenttiyttään johtaman islamilaisen järjestön Nahdhatul Ulaman (n. 30 miljoonaa kannattajaa) puolisotilaalliset banser-joukot ovat myös lähettäneet tuhansia jäseniään Jakartaan tukemaan presidenttiä.

Eri puolueiden yhteenliittymien tuki presidentti Wahidille näkyy tänään niiden kannasta erityiskomitean mietintöön korruptiotapauksista. Jos edustuslaitoksen enemmistö päätyy tukemaan erityiskomitean mietintöä, että Wahid on syyllistynyt korruptioon, saattaa Wahid joutua Indonesian Yleiskokouksen Erityisistuntoon (MPR-IS) vastaamaan teoistaan. Indonesian nuori demokratia jatkaa kulkuaan kompastellen.