Uutinen

Jacob Zuma Etelä-Afrikan kärkipaikalle

Etelä-Afrikan valtaapitävä puolue ANC valitsi kiihkeän taiston jälkeen itselleen uuden johtajan. Eteläisen Afrikan talousmahdin todennäköinen seuraava presidentti on populistinen Jacob Zuma.
Esa Salminen
19.12.2007

PEMBA -- Eteläafrikkalainen laatulehti Mail & Guardian kutsui ANC:n (African National Congress) johtajan valintaa kuumimmaksi kujanjuoksuksi yli viiteenkymmeneen vuoteen. Kannattajat hurrasivat ja lauloivat, vastustajat buuasivat, kaduilla oli kaaos ja rankkasateet. Vaalipuheissa oli loanheittoa ja suttuisia sänkykammaritarinoita.

Valtapuolue veteraanit Desmond Tutusta ja Nelson Mandelasta lähtien päivittelivät, kuinka ikävää on nähdä konsensuspuolueen repeävän kahtia.

Zuma-tsunami

Istuva presidentti ja puolueen puheenjohtaja Thabo Mbeki joutuu nyt väistymään "Zuma-tsunamin" tieltä, niin kuin Etelä-Afrikan Polokwanessa sanottiin. Mbeki on johtanut ANC:ta Nelson Mandelan jälkeisen ajan, ja nyt johtoon nousee varapuheenjohtaja, entinen maan varapresidentti Jacob Zuma.

Puolueen vasemman siiven edustaja Zuma vakuutti BBC:lle ennen vaaleja, ettei investoijilla ole syytä pelkoon: talouspolitiikka ei maassa tulisi muuttumaan. Nähtäväksi jää, ovatko Zuman vaikutusvaltaiset tukijat, ammattiyhdistysliike COSATU ja kommunistinen puolue, tästä samaa mieltä.

Käräjiltä presidentinlinnaan?

Zumaa odottaa mahdollisesti vielä korruptio-oikeudenkäynti suuresta asekaupasta, niiltä ajoilta kun hän oli varapresidentti. Korruptiosotku sai Thabo Mbekin erottamaan Zuman vuonna 2005, kun tämän taloudellinen neuvonantaja Schabir Shaik sai tuomion. Prosessi Zumaa vastaan on vielä kesken.

Zuma on ilmoittanut, että jos hänet todetaan korruptio-oikeudenkäynnissä syylliseksi, hän eroaa.

Jacob Zuma, 65, on puoluejohtajana äärimmäisen vahvoilla myös Etelä-Afrikan seuraavaksi presidentiksi. Vaalit on määrä järjestää 2009, mutta on myös mahdollista, että istuva presidentti Mbeki järjestää ennenaikaiset vaalit konfliktien välttämiseksi.

ANC:n varapuheenjohtajaksi valittiin Kgalema Motlanthe, jota pidetään neutraalina yhdistäjähahmona. Hänen toivotaan tuovan tasapainoa rakoileviin riveihin.

Puheenjohtajan piti olla selvillä jo 16. joulukuuta. Puoluekokous kuitenkin venyi odotetusta, sillä Mbekin ja Zuman kannattajaleirit olivat eri mieltä käytännössä kaikesta. Äänestystulos saatiin vasta illalla 18. joulukuuta.

Lisää tietoa aiheesta