Uutinen

ITU: Langaton teknologia ja internet valtaavat kehitysmaita

Kansainvälisen televiestintäliiton selvityksen mukaan kehitysmaiden marssi kohti tietoyhteiskuntaa on kiihtynyt viimeisen viiden vuoden aikana.
Janne Hukka
20.9.2006

YK:n alaisen Kansainvälisen televiestintäliiton ITUn mukaan digitaalinen kuilu kehitysmaiden ja teollisusmaiden välillä on kaventunut huomattavasti vuonna 2001 solmitun Brysselin toimintasuunnitelman jälkeen. Liiton tekemän selvityksen mukaan jopa puolet toimintasuunnitelmaan sitoutuneesta 50 köyhästä maista on joko saavuttanut tai ylittänyt sopimuksessa asetetut tavoitteet.

"Kehityksessä on kannustavaa, että kehitysmaiden keskuudessa on uskomaton innostus tulla mukaan tietoyhteiskuntaan. Kun tämä yhdistetään uusien halpojen teknologioiden yleistymiseen, olemme nopeaan tahtiin matkalla kohti juuri tätä päämäärää", kommentoi liiton kehitysmaaosaston johtaja Cosmas Zavazava UN Newsin mukaan.

ITUn tekemä seuranta osoittaa puhelinliittymien kaksinkertaistuneen suurimmassa osassa kehitysmaita. Joidenkin maiden kohdalla langattomien liittymien käyttöönotto on johtanut liittymien määrän kasvuun jopa 20-kertaisesti.

Kaikkein parhaiten tällä saralla ovat edenneet pienet saarivaltiot, kuten Cape Verde ja pienet tai keskisuuret valtiot kuten Sambia ja Lesotho.

Tämän lisäksi monissa maissa kännykkäliittymien määrä kaksinkertaistuu joka vuosi. Esimerkiksi Djiboutin, Kongon demokraattisen tasavallan, Nigerin ja Liberian vuosittainen kännykkäliittymien kasvu on ollut yli 150 prosenttia.

Myös internet leviää nopeasti etenkin kehitysmaiden maaseuduilla. Lankaliittymien puute ja kuluttajien osoittama kasvava nopeiden liittymien kysyntä aiheuttaa sen, että yhä useampi tietokone on liitetty internetiin laajakaistan avulla, Cellular News raportoi.

Viime vuonna internet-yhteyksien lukumäärä myös ylitti ensimmäistä kertaa kiinteiden lankapuhelinliittymien määrän. Tämä tarkoittaa, että yhä useammalla köyhän maan kansalaisella on mahdollisuus osallistua esimerkiksi verkkokursseille, sähköiseen kaupankäyntiin ja hallintaan tai virtuaalilääkärin palveluihin.

Raportin mukaan nopea kehitys tuo kuitenkin mukanaan ennakoimattomia haasteita, joihin valtioiden tulee varautua. ITUn mukaan etenkin lainsäädäntö ja vanhentunut kansallinen tietoliikennepolitiikka voi nousta esteeksi ja vaikeuttaa markkinoiden toimintaa.

Lisää tietoa aiheesta