Uutinen

Itälä: Kokoomus sitoutuu 0,7:ään

Kokoomuksen puheenjohtaja ja sisäministeri Ville Itälä ilmoitti puolueensa sitoutuneen siihen, että Suomen kehitysyhteistyömäärärahat nostetaan asteittain YK:n suosittelemalle 0,7 prosentin bkt-tasolle. Itälä kertoi asiasta eilisessä puheessaan Kokoomuksen puoluevaltustolle .
Janne Sivonen
27.2.2002

Itälän mukaan "Kokoomus sitoutuu niihin suunnitelmiin, joilla kehitysyhteistyömäärärahat asteittain nostetaan 0,7 prosentin tasolle bruttokansantuotteesta". Hän nosti asian esiin puheensa terrorismin torjuntaa käsittelevässä osassa. Itälän mukaan terrorismia ei voida torjua vain vastaiskuilla, vaan tärkeää on puuttua myös sen kasvualustaan: ihmisten hätään, köyhyyteen, mahdollisuuksien epätasa-arvoon sekä kansanvallan ja ihmisoikeuksien puutteeseen. "Demokratia ja hyvä hallinto, köyhyyden lieventäminen ja koulutus pienentävät mahdollisuuksia ääriryhmien toimintaan", totesi Itälä.

Hallitus on jo hallitusohjelmassa sitoutunut nostamaan kehitysyhteistyömäärärahat 0,7 prosenttiin, mutta tarkempia lupauksia avun nostamisesta on saatu vasta viime aikoina. Viimeksi pääministeri Paavo Lipponen lupasi nostaa määrärahoja maailman talousfoorumin (World Economic Forum) kokouksessa New Yorkissa, ja nyt lupaajien joukkoon on siis liittynyt myös Kokoomuksen nokkamies Itälä. Lupaus on merkittävä, sillä Kokoomuksen toinen vahva mies Sauli Niinistö on tähän mennessä ilmoittanut, ettei rahaa kehitysyhteistyömäärärahojen nostamiseen ole olemassa. Helsingin Sanomien mukaan Itälä vetosi vakavasti myös muihin puolueisiin, että nämä sitoutuisivat samaan tavoitteeseen.

Itälä muistutti myös siitä, ettei tuijottaminen pelkkiin prosenttiosuuksiin riitä, vaan tärkeää on kiinnittää huomiota myös kehitysyhteistyön laatukysymyksiin. "Koulutus, erityisesti tyttöjen koulutus, vesihuolto, maaseudun kehittäminen, hyvän hallinnon tukeminen - kaikki nämä ovat sektoreita, joissa Suomen panos voi olla tärkeä yhteistyömaissamme", totesi Itälä.