Uutinen

Itä-Suomen halki peukalokyydillä parempaan maailmaan

Heidi ja Suvi viettävät kesälomaansa keräämällä itäsuomalaisten äänestäjien viestejä päättäjille.
Pasi Nokelainen
28.6.2006

Heidi Kilpeläinen ja Suvi Järvinen

Heidi Kilpeläinen ja Suvi Järvinen. Kuva: Jukka Aronen.

Opiskelijat Heidi Kilpeläinen ja Suvi Järvinen aikovat selvittää heinäkuun ensimmäisellä viikolla, voiko liftaamalla parantaa maailmaa. He nimittäin matkaavat peukalokyydillä lähes koko Itä-Suomen halki ja keräävät paikkakuntien ihmisiltä köyhyyden vastaisia postikorttiterveisiä kansanedustajille.

Nuoret naiset kuuluvat aktiivisten kansalaisten ja järjestöjen globbariverkostoon, jonka tavoitteena on saada Suomi toimimaan tehokkaammin köyhyyttä aiheuttavien ja ylläpitävien globaalien rakenteiden muuttamiseksi. Terveisiä jostakin Suomesta -korttitempauksen tarkoituksena on välittää nimenomaan tämä viesti äänestäjiltä päättäjille.

Tähän mennessä jo yli 3 500 suomalaista on vaatinut päättäjiltä enemmän toimia oikeudenmukaisemman maailman puolesta, mutta liftausidean keksineen Kilpeläisen mielestä kampanjasta puuttui jotakin: mahdollisuus vaikuttaa myös isojen kaupunkien ulkopuolella.

"Pieneltä paikkakunnalta kotoisin olevana minua minua häiritsi se, ettei siellä usein ole mahdollisuutta osallistua tällaiseen toimintaan. Mutta liftausidea lähti liikkeelle aluksi vitsinä", kertoo Valtimolta, Pohjois-Karjalan ja Kainuun rajalta kotoisin oleva Kilpeläinen.

Liftauskaveriksi oikopäätä suostunutta Suvi Järvistä kiehtoo mahdollisuus keskustella ihmisten kanssa kasvokkain asioista. Ystävysten reitti kulkee kulkee Kajaanista Nurmeksen, Siilinjärven ja Juvan kautta Järvisen kotiseudulle Taipalsaareen ja sieltä Porvooseen.

"Tykkään liftaamisesta, ja kampanjan teemat ovat minulle sydämen asia", kertoo Järvinen ja jatkaa nauraen: "Uskon, että peukalo ja pää pystyssä voi pienilläkin teoilla vaikuttaa isoihin asioihin – ja tämä on vielä kivaa!"

Vaalipiirikohtaiset korttiterveiset kansanedustajille

Heidin, Suvin ja muiden globbarien keräämät korttiterveiset luovutetaan kansanedustajille ensi vuoden toukokuussa Helsingissä järjestettävässä suuressa vaikuttamistapahtumassa. Tilaisuudessa iso joukko äänestäjiä kaikista Suomen 15 vaalipiiristä tapaa uuden eduskunnan kansanedustajat ja välittää heille henkilökohtaisesti suomalaisten terveiset.

Suomessa eduskunta päättää maan linjasta kansainvälisissä kysymyksissä. Siksi kampanjassa halutaan kertoa kansanedustajille, millaista politiikka äänestäjät näiltä odottavat.

Jotta viesteillä olisi merkitystä, saavat edustajat kortteja vain oman vaalipiirinsä äänestäjiltä ja kaikilla vaalipiireillä on oma korttinsa, joihin henkilökohtaiset terveiset voi lisätä. Esimerkiksi Kajaanista kerätyt kortit luovutetaan Oulun vaalipiiristä valituiksi tulleille edustajille ja taipalsaarelaisten terveiset Kymen piirin edustajille. Korttien keräämistä eri vaalipiireistä voi seurata tempauksen nettisivulla www.globbarit.fi.

Globbarit on suomalaisten järjestöjen ja aktiivisten kansalaisten verkosto, jonka tavoitteena on luoda poliittista painetta, jotta suomalaiset päättäjät muuttaisivat politiikallaan köyhyyttä aiheuttavia rakenteita. Verkoston toimintaa koordinoi Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa. Kuka tahansa voi liittyä verkostoon tilaamalla globbarit-sähköpostilistan verkoston nettisivuilta.

Tempaus jatkaa viime kesän Poseeraa parempi maailma -kampanjaa, jossa noin 4 500 suomalaista lähetti eduskuntaan tekstillä varustetun kuvansa. Kuvat ja niistä tehty multimedia on nähtävissä kampanjan nettisivulla www.poseeraaparempimaailma.fi.

Liftareiden alustava aikataulu

Heidi Kilpeläinen ja Suvi Järvinen (2)

 

  • Ma/Ti 3.–4.7. Kajaani (Oulun vaalipiiri) – Nurmes (Pohjois-Karjalan vaalipiiri)
  • Ke 5.7. Siilinjärvi (Pohjois-Savon vaalipiiri)
  • To 6.7. Juva ja Mikkeli (Etelä-Savon vaalipiiri)
  • Pe 7.7. Taipalsaari ja Lappeenranta (Kymen vaalipiiri)
  • La/Su 8.7 – 9.7. Porvoo (Uudenmaan vaalipiiri).

Heidin ja Suvin esittelyt

Heidi Kilpeläinen on 22-vuotias kulttuurintutkimuksen opiskelija Joensuun yliopistosta. Hän on kotoisin Valtimolta, Pohjois-Karjalan ja Kainuun rajalta. Heidi toimii globbareiden lisäksi muun muassa Reilun kaupan puolesta Repu ry:n hallituksessa ja Maan ystävissä.

Globbaamisesta hän kiinnostui, koska hänestä arkinenkin elämä on politiikkaa – vaikuttamista ja vaikuttumista. Heidi toivoo, että ihmiset, myös hän itse, uskaltaisivat nykyistä enemmän kysyä, kyseenalaistaa ja keskustella, olla jotakin mieltä ja erehtyä, mutta myös toimia itse oikeiksi katsomiensa päämäärien mukaan ja kehottaa muitakin toimimaan.

Taipalsaarelta kotoisin oleva 22-vuotias Suvi Järvinen muutti Joensuuhun kolme vuotta sitten. Yliopistoura alkoi biologialla ja on jatkunut ympäristöpolitiikan ja ympäristöoikeuden opiskelulla. Hän on toiminut Joensuun yliopiston ylioppilaskunnan ympäristöjaostossa, Pohjois-Karjalan Maan Ystävissä eli Kamussa sekä Joensuun Maailmankaupassa.

Suvin mielestä ympäristöongelmia ja sosiaalisia kysymyksiä ei tulisi erottaa toisistaan. ”Me kaikki olemme niitä, joilla on mahdollisuus viitoittaa kehityksen kulkua – oikeastaan meillä on siihen velvollisuuskin. Isot ratkaisut voivat syntyä myös pienistä teoista, minkä takia voimaamme vaikuttaa ei tulisi aliarvioida.” Avoin kanssakäyminen, positiivinen ote ja innostavuus ovat lähellä globbariliftarin sydäntä.

Lisätietoa Heidin ja Suvin kesäkiertueesta

Heidi Kilpeläinen 040 520 6916 tai Suvi Järvinen 050 544 0939

Lue Heidin ja Suvin matkatunnelmia Kepan kampanjablogista.

Globbariverkostosta: Kepan järjestökoordinaattori Kaisu Tuominen 050 598 6293

Toimituksille tiedoksi: Painokelpoisia kuvia liftareista löytyy Kepan verkkosivuilta osoitteesta kepa.fi/toimittajille/pressikuvat. Kampanjan taustoista, tavoitteista ja toiminnasta löytyy lisätietoja osoitteesta www.globbarit.fi.

Lisää tietoa Kepan sivuilla