Uutinen

Itä-Afrikan johtajat varoittavat nälänhädästä

Kenian, Tansanian ja Burundin johtajat varoittivat vuodenvaihteessa, että kuivuuden jäljiltä ruokapula uhkaa alueella miljoonia ihmisiä. Myös Etiopia ja Somalia ovat nälänhädän partaalla.
Sanna Jäppinen
3.1.2006

Itäisen Afrikan ruokatilannetta ovat heikentäneet vähäiset sateet, joiden takia viljelykset ja laidunmaat ovat kuivuneet.

Kenian presidentti Mwai Kibaki totesi uudenvuodenpuheessaan, että Keniassa nälänhätä uhkaa jopa kymmentä prosenttia maan 32-miljoonaisesta väestöstä. Kibakin mukaan seuraavan puolen vuoden aikana ulkomaista ja paikallista ruoka-apua tarvitsee noin 2,5 miljoonaa ihmistä, uutisoi Scotsman.

Tansanian vastavalittu presidentti Jakaya Kikwete puolestaan kuvaili maansa ruokatilannetta epävakaaksi ja kehotti käyttämään olemassa olevia ruokavarantoja viisasti. Maan hallitus on aiemmin arvioinut, että noin 600 000 ihmistä tulee tarvitsemaan ruoka-apua marraskuun 2005 ja helmikuun 2006 välisenä aikana. Kikweten mukaan heikot sademäärät saattavat kuitenkin nostaa avuntarvitsijoiden määrää, Scotsman kirjoittaa.

Ruokapula uhkaa myös sisällissodasta toipuvaa Burundia. Presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti, että tilannetta helpottaakseen maa laskee tuontiruoan tulleja 30 prosentista viiteen, AllAfrica uutisoi.

CBC:n mukaan varoitusjärjestelmät ovat antaneet merkkejä siitä, että vähäisten sateiden jäljiltä ruokapula on edessä myös Etiopiassa ja Somaliassa. Etiopiassa jo miljoonan ihmisen arvioidaan olevan nälänhädän partaalla, ja monet lapset ovat kuolleet nälän seurauksena.

Somaliassa avuntarvitsijoita arvioidaan olevan jopa kaksi miljoonaa. YK:n mukaan vain neljännes kaivatusta ruoka-avusta on tällä hetkellä saatavilla, CBC kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta