Uutinen

Irlantilaisjärjestö vetäytyy yhdeksästä maasta laman tähden

Leikkaukset kehitysrahoituksessa ajavat yhden Irlannin tärkeimmistä kehitysjärjestöistä irtisanomisiin ja ohjelmien alas ajoon.
Esa Salminen
31.8.2009

Irlannin hallitus leikkasi kehitysavusta 200 miljoonaa euroa vuonna 2009. Maan suurimpiin kehitysjärjestöihin kuuluvan Trócairen budjetista lähti leikkausten yhteydessä 7 miljoonaa euroa. Samaan aikaan katolisen järjestön yksityislahjoitukset ovat pienentyneet kymmenyksellä.

Trócaire vetäytyy budjettinsa pienentymisen johdosta tämän vuoden loppuun mennessä Brasiliasta, Filippiineiltä, Haitista, Sri Lankasta, Tansaniasta ja ensi vuoden aikana myös Nigeriasta, Perusta ja Sambiasta. Järjestön Angolan-toimisto menee myös kiinni, ja Angolan-ohjelmia Trócaire aikoo hoitaa Mosambikista käsin.

"Trócaire ei ole koskaan ollut tällaisessa kriisissä", järjestön toiminnanjohtaja Justin Kilcullen sanoo tiedotteessaan. "Kehitysmaiden ihmiset kärsivät taantumasta eniten ja meidän on ollut pakko ajaa alas ruoka-, maatalous- ja terveysohjelmiamme, koska meillä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi rahaa pitää kaikkea toiminnassa."

Trócaire vähentää rahoitusta myös muiden muassa palestiinalaisalueilla ja on leikannut työntekijöidensä palkkoja. Seuraavan puolentoista vuoden aikana järjestö aikoo karsia 27 työtehtävää Irlannissa.

Irlanti pyrkii saavuttamaan kehitysavun 0,7 prosentin tason bruttokansantulosta vuoteen 2012 mennessä, mikä Trócairen mukaan näyttää epätodennäköiseltä. Tavoitteeseen päästäkseen Irlanti on kasvattanut avun määrää voimakkaasti 2000-luvulla aivan viime aikaisiin leikkauksiin asti.

Lisää tietoa aiheesta