Uutinen

Irakiin suuntaava Unesco-valtuuskunta riidan kohteena

Sodan aiheuttamat erimielisyydet eivät ole jääneet taakse. Yhdysvallat vaikeuttaa Unescon työtä Irakissa.
Julio Godoy
1.6.2003

Ranskalainen kirjastoekspertti jäi rannalle, kun YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon valtuuskunta matkusti toukokuussa Irakiin tutkimaan sodan kulttuurilaitoksille aiheuttamia tuhoja.

Yhdysvallat epäsi Irakin-viisumin valtuuskunnan jäseneksi valitulta Ranskan kansalliskirjaston asiantuntijalta Jean-Marie Arnoultilta. Syynä oli ilmeisesti se, että Ranska vastusti Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin.

Kirjastoyhdistysten ja -laitosten kansainvälisen liiton (Ifla) pääsihteeri Ross Shimon tuomitsi Yhdysvaltain päätöksen ja toivoi, että "skandaali" saisi mahdollisimman laajalti julkisuutta.

Ranskan valtion ja Unescon edustajat sen sijaan kieltäytyivät kommentoimasta tapahtumaa. Eräs nimettömänä pysytellyt ranskalainen asiantuntija selitti hiljaisuutta: kukaan ei halua arvostella USA:ta avoimesti, koska Irakin miehitysjoukkoihin halutaan pitää hyvät suhteet.

"Nyt on tärkeintä, että asiantuntijaryhmä pääsee säännöllisesti Irakiin arvioimaan sodan ja ryöstelyn kulttuuriaarteille aiheuttamia tuhoja. Siksi riitaa USA:n kanssa vältetään", hän jatkoi.

Irakissa käyneet asiantuntijat kertovat, että Yhdysvallat rajoittaa heidän liikkumistaan maassa. Sieltä jo palannut Unescon tutkijaryhmä ei päässyt Bagdadia pitemmälle.