Uutinen

Intian tiedostavan teatterin isä vierailee Maailma kylässä -festivaalilla

Markus Ojala
20.5.2001

Intialainen teatteriohjaaja Subodh Pattanaik saapuu Maailma kylässä -festivaaleille 26.-27.5. Natya Chetana -yhteisöteatterin johtaja esittelee Expo-teltassa näyttelyä, joka valottaa teatterin työtä ja työtapoja.

Orissan osavaltiossa 1980-luvun puolivälissä perustettu Natya Chetana ("tiedostamisen teatteri") on kaupunkilaisia ammattinäyttelijöitä ja maaseudun perinnetaiteilijoita sekoittava yhteisöteatteri, joka keskittyy tekemään näytelmiä erityisesti Intian köyhälle väestölle. Näytelmät nostavat esiin köyhää väestöä koskettavia yhteiskunnallisia ongelmia ja tuovat osallistavan teatterin keinoin yleisönsä osaksi esitystä.

Natya Chetana on tunnettu yatroista, Orissan maaseudulle suuntautuvista polkupyörillä kulkevista teatterikiertueistaan, joiden aikana ryhmä esiintyy kolmesti päivässä maaseudun kylissä ja etnisten ryhmien parissa. Yhteistyössä alueella toimivien kansalaisjärjestöjen kanssa Natya Chetana tutkii paikallisia kehityskysymyksiä ja perehtyy paikalliseen taiteelliseen ilmaisuun, joita hyödyntää omissa esityksissään. Ryhmä osallistuu tätä kautta moniin yhteiskunnallisiin liikkeisiin muun muassa ympäristön, naisten aseman, lukutaidon ja minimipalkan puolesta.

Alkujaan brittiläisen teatterin ilmaisuun kouluttautunut ryhmä on tehnyt uraauurtavaa työtä intialaisen teatteri-ilmaisun puolesta yhdistämällä moderniin teatteriin kansanteatterin muotoja. Kaupungeissa Natya Chetana -teatteri käyttää hyväkseen epätavallisia esitystiloja, kuten talojen kattotasanteita, puutarhoja ja suuria auloja.

Orissan osavaltion pääkaupungissa Bhubaneswarissa jo 15 vuotta yhdessä asunut teatteriryhmä on niittänyt mainetta myös kansainvälisesti. Natya Chetanan toimintaan kuuluu laaja kansainvälinen yhteistyö, joka on poikinut vuotuisen tiedostavan ja osallistavan teatterin kansainvälisen festivaalin Orissassa sekä esityskiertueen Nepalissa että Euroopassa. Teatterin johtaja Subodh Pattanaik on vetänyt työpajoja ja luennoinut eri puolilla maailmaa.

Maailma kylässä -festivaaleilla Pattanaik esittelee kuvin ja videoin Natya Chetanan toimintaa ja työtapoja. Esillä Expo-teltassa on myös ryhmän kokoamaa materiaalia Intian rannikolle vuonna 1999 osuneen pyörremyrskyn tuhoista ja sen jälkeen tehdystä jälkihoidosta. Teatteriryhmä osallistui jälkityöhön omalla Supersyklooni-kiertuellaan, joka keskittyi maaseudun väestön, erityisesti naisten ja lasten, traumojen käsittelyyn ja lievittämiseen.

Lisää festariuutisia osoitteessa
http://www.kepa.fi/maailmakylassa/uutiset/