Uutinen

Intian menestyksellä ruma kääntöpuoli

Vaurastumista varjostavat tuloerojen kasvu ja suhteettoman suuri osuus maailman köyhistä, tuoreessa raportissa todetaan.
Paranjoy Guha Thakurta
6.2.2006

Rakennustyomaa (Kuva: Sini Kuvaja) IPS -- Intian yli miljardi asukasta muodostavat 17 prosenttia maapallon väestöstä. Osa heistä nauttii nyt roiman talouskasvun hedelmistä, mutta Intiassa asuu myös yli kolmannes maailman köyhimmistä, alle dollarilla päivässä elävistä ihmisistä.

Intian talouden sääntely purettiin 15 vuotta sitten. Sen jälkeen tuloerot ja alueellinen eriarvoisuus ovat revenneet pisteeseen, jossa yhteiskunnan vakaus on vaarassa, Intian sosiaalisen kehityksen raportti varoittaa.

Raportti on lajissaan ensimmäinen, ja riippumaton intialainen Sosiaalisen kehityksen neuvosto (CSD) julkisti sen tammikuun lopulla.

Intian ristiriitaista todellisuutta on yritetty kiteyttää moniin luonnehdintoihin, joista yhden mukaan maassa asuu liki kolmannes kaikista maailman it-osaajista ja neljännes aliravituista.

Yhteiskuntatieteilijä Amit Bhaduri ilmaisee asian näin: "Intia on onnistunut poliittisesti ja - kahdeksan prosentin talouskasvustaan huolimatta - epäonnistunut taloudellisesti, koska 280-300 miljoonaa ihmistä elää epäinhimillisessä köyhyydessä."

Köyhyys laskenut merkittävästi kolmessa osavaltiossa

CSD:n raportti perustuu virallisiin tilastoihin, joiden mukaan köyhien osuus Intian väestöstä laski 1970-luvun alun 55 prosentista 26 prosenttiin vuosituhannen vaihteessa.

Todella merkittävä muutos koettiin kuitenkin vain kolmessa osavaltiossa: Punjabissa köyhien osuus putosi 28 prosentista kuuteen, Haryanassa 35:stä yhdeksään prosenttiin ja Keralassa 60:stä 13 prosenttiin.

Itäisen Intian köyhissä osavaltioissa muutos jäi vähäiseksi: Orissan luvut ovat 66/47, Biharin 62/42 ja Assamin 51/36.

Taloudellisesti hyvin pärjänneet Punjab ja Haryana ovat puolestaan hännillä tärkeässä sosiaalisessa asteikossa, joka mittaa tyttöjen osuutta alle kuusivuotiaista. Punjabissa tyttöjä on tuhatta poikaa kohti vain 796 ja Haryanassa 808, mikä viittaa tyttösikiöiden laittomaan abortointiin.

Sosiaalinen syrjintä noudattaa myös perinteisiä kaavoja. Intian köyhistä kolme neljäsosaa kuuluu alkuperäiskansoihin tai kastittomiin.

Hallitus vähentänyt vastuutaan

Maailmantilastoissa Intian niskaan kaatuu melkoinen taakka: 36 prosenttia maailman köyhimmistä sekä 68 prosenttia lepraan ja 30 prosenttia tuberkuloosiin sairastuneista.

Lisäksi Intiaan sijoittuu neljännes "tarpeettomista" kuolemista, jotka olisi voitu estää rokotuksilla.

CSD:n johtaja Muchkund Dubey näkee epätasaisen kehityksen taustalla globalisaation ja talouden vapauttamisen.

Hänen mukaansa Intian hallitukset ovat myös tietoisesti vähentäneet vastuutaan tärkeiden julkisten palvelujen, kuten koulutuksen ja terveydenhuollon, tarjonnassa. Se on heikentänyt jyrkästi köyhimpien ja syrjäytyneiden elinoloja.

Raportin laadintaan osallistunut N.J. Kurian muistuttaa, että Intian rikkaimpien osavaltioiden tulot olivat 1990-luvulla kolminkertaiset köyhimpiin verrattuna, mutta nyt ero on viisinkertainen.

Intian omalaatuisuutta on sekin, että liittovaltiossa toimii rinnakkain erilaisia poliittisia ja taloudellisia järjestelmiä aina feodalismista kapitalismiin ja sosialismiin.