Uutinen

Intian köyhät eliittikouluihin

Delhin oikeus määräsi yksityiskoulut avaamaan ovensa köyhien lapsille.
Ranjit Devraj
10.5.2004

IPS -- Intian pääkaupungissa Delhissä käydään kiivasta keskustelua siitä, miten korkeimman oikeuden huhtikuun lopulla tekemä päätös toteutetaan. Oikeus määräsi, että pääkaupungin 260 yksityisen koulun on varattava neljännes oppilaspaikoistaan vähävaraisille lapsille.

Kyse on yrityksestä noudattaa kansalaisten tasa-arvoa korostavaa Intian perustuslakia. Se on koulumaailmassa hautautunut jyrkkään eriarvoisuuteen.

Kalleimmat yksityiskoulut veloittavat oppilailta yli 200 euroa kuussa ja tarjoavat vastineeksi ilmastoidut luokat ja koulubussit sekä musiikki-, tanssi- ja ratsastustunteja.

Delhin reilut 250 kunnallista koulua taas ovat oppilaille ilmaisia, mutta niissä on huutava pula välineistä ja opettajista. Kouluruoka on syömäkelvotonta, ja osa opinahjoista toimii ulkona kangaskatoksen alla.

Delhin yliopiston kasvatustieteen professori Anil Sadgopal syyttää hallitusta opetusalan laiminlyömisestä. Hänen mukaansa julkisen puolen alasajo on pakottanut keskiluokkaisetkin vanhemmat lähettämään lapsensa yksityiskouluihin, vaikka heillä ei olisi siihen varaa.

Korkeimman oikeuden huhtikuinen päätös taas ajoi yksityiskoulujen rehtorit ihmettelemään, miten köyhien lasten opetus kustannetaan.

Oikeus vastaa, että kouluja pyörittävien varakkaiden yhteisöjen on aika alkaa noudattaa yleishyödyllisiä periaatteita, joihin ne ilmoittavat nojaavansa. Delhin johto edellyttää, että yksityiskoulut antavat köyhille lapsille vapaaoppilaspaikat ja huolehtivat itse kuluista - nostamatta muiden oppilaiden koulumaksuja.