Uutinen

Intian jokihankkeet hämmentävät

Intian kunnianhimoinen aikomus yhdistää kolme suurinta jokeaan näyttää paperilla niin hyvältä suunnitelmalta, että se hiljentää äänekkäimmätkin arvostelijat.
Ranjit Devraj
27.3.2003

Hallituksen mukaan jokien liittäminen toisiinsa ratkaisisi sekä niemimaan tulva- että kuivuusongelmat. “Suunnittelemme aikaa, jolloin Intian väestöä on puolitoista miljardia ja vedelle on suunnaton tarve," sanoo valtiollisen jokien yhdistämistyöryhmän puheenjohtaja Suresh Prabhu.

Hankkeen kaavaillaan kastelevan 150 miljoonaa hehtaaria lisämaata ja tuottavan 3 500 megawattia sähköä. Prabhun mukaan idea on saatu naapurimaasta Kiinasta, jossa on tekeillä mammuttimainen jokien muokkaushankkeita. Vesistötieteen asiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet, että Intia ei ole politiikaltaan tai pinnanmuodoiltaan kuten Kiina.

Intia ja Bangladesh ovat jo tehneet sopimuksen Gangesin virtauksen muuttamisesta. Tarkoituksena oli tyrehdyttää Kalkutan liejuuntumista ja Bangladeshin tulvia, mutta kumpikaan maa ei ole tyytyväinen sopimukseen. Pakistanin presidentti Pervez Musharraf on uhannut, että Indusjoen yhteisestä käytöstä tehdyn sopimuksen vähäinenkin rikkominen antaa syyn sotaan ja ydinaseiden käyttöön. Lisäksi Intialla on useita maan sisäisiä vesikiistoja.

Poliittisten pulmien ohella myös luonto saattaa heittäytyä hankalaksi. Kansainvälisesti tunnettu jäätikköasiantuntija, professori Syed Iqbal Hasnain sanoo, että projektissa ei ole huomioitu riittävästi esimerkiksi Himalajan jäätiköitä, joista Ganges, Indus ja Brahmaputra saavat vetensä. "Arvioiden mukaan jokien virtaus vähenee merkittävästi muutaman vuosikymmenen aikana, koska ne ovat riippuvaisia jäätiköiden sulamisesta," Hasnain kertoo.

Toisia asiantuntijoita huolestuttaa, yltääkö jokien virtaus enää merelle asti hankkeen valmistuttua. Meren saavuttamattomuus voi johtaa arvaamattomiin ekologisiin seurauksiin.