Uutinen

Intian huippupalkat tyrehdyttävät aivovuotoa

Intian huippuoppilaitoksista lahjakkuuksia metsästävät ulkomaisten yritysten edustajat ovat yllättäen törmänneet paikallisiin kilpailijoihin, jotka jopa päihittävät heidät palkkatarjouksillaan.
Paranjoy Guha Thakurta
19.6.2006

IPS -- Maaliskuulla kerrottiin uutista, että brittiläinen investointipankki Barclays Capital tarjosi Bangaloren IIM:n eli liikkeenjohdon oppilaitoksen opiskelijalle Gaurav Agarwalille ennätysmäistä 193 000 dollarin (dollari on noin 0,8 euroa) vuosipalkkaa.

Jo huhtikuussa Hyderabadissa toimiva Indian School of Business kertoi, että sen opiskelijoille oli vilauteltu yli 200 000 dollarin palkkoja ja korkeimman tarjouksen takana oli intialainen yritys.

"On merkittävää, että intialaiset yhtiöt ovat valmiita maksamaan kansainvälisiä palkkoja lahjakkaille nuorille pärjätäkseen kilpailussa", koulun varadekaani Anjit Rangnekar kommentoi.

Intian hallitukset ovat vuosikymmeniä valittaneet sitä, että maa pyörittää julkisilla varoilla tasokkaita oppilaitoksia ja teollisuusmaat korjaavat hedelmät.

Aivovuoto on koskenut erityisesti seitsemää Indian Institute of Technology (IIT) -oppilaitosta ja kuutta IIM:ää (Indian Institute of Management), jotka perustettiin trimmaamaan parhaita kykyjä maan omien yritysten tarpeisiin.

Intian taloudessa takavuosina noudatettu sosialistinen malli ja korkeat verot vauhdittivat aivovuotoa.

Nyt hulppeita palkkatarjouksia saavat opiskelijat ovat usein hankkineet työkokemusta myös teollisuusmaista. Esimerkiksi Agarwal on valmistunut insinööriksi Kanpurin IIT:stä ennen liikkeenjohdon opintojaan. Kesätöissä hän ehti olla sekä Kalifornian Piilaaksossa että nyt huipputarjouksen tehneellä Barclaysilla.

Palkkatarjoukset huimassa kasvussa

Työnsaanti ei ole koskaan ollut ongelma Intian bisneskoulujen oppilaille. Palkkatarjousten nousu kuitenkin kuvastaa valtion opinahjojen kansainvälisen arvostuksen kasvua. Samasta kertoo se, että Bangaloren IIM:ää on pyydetty perustamaan sivutoimipisteen Singaporeen.

Taustalla on myös 1990-luvun alkuvuosina käynnistynyt Intian talouden muutos markkinavetoiseksi. Nyt talous kasvaa kahdeksan prosentin vuosivauhtia. Valmistuvia opiskelijoita käyvät tänäkin vuonna syynäämässä lukemattomat kansainväliset investointipankit ja konsulttiyritykset.

Ahmedabadin IIM:stä valmistuva Manan Ahuja mainitsi lehtihaastattelussa, että hänelle tarjottu 185 000 dollarin vuosipalkka ylittää hänen valtion virkamiehenä työskennelleen isänsä elinikäiset ansiot.

Opinahjo järjesti huhtikuussa viikon mittaisen rekrytointitapahtuman. Kaikki  235 opiskelijaa saivat vähintään kaksi työtarjousta, ja tarjotut palkat olivat jopa kaksinkertaistuneet edellisvuodesta.

Eliittikoulut kiinnostavat myös ulkomaalaisia

Pääsy Intian eliittikouluihin ei ole helppoa: IIM:t kelpuuttavat alle yhden prosentin hakijoista.

Tähän asti opiskelijat ovat olleet valtaosin intialaisia, mutta nyt koulut ovat alkaneet kiinnostaa myös ulkomaalaisia, sillä opiskelu ja eläminen Intiassa on verrattain halpaa.

Business Week -lehden mukaan kahden vuoden opiskelu Intian parhaissa koulussa maksaa paikallisille noin 7 500 dollaria ja ulkomaalaisille 22 000 dollaria.

Valmistuneet kilpailevat työpaikoista esimerkiksi Yhdysvaltain Harvardissa 138  000 dollarin kustannuksilla vastaavan liiketaloustieteen Master of Business Administration (MBA) -tutkinnon suorittaneiden kanssa.

Kolkatan IIM:n professori Sushil Khanna muistuttaa, että vaikka superpalkoista kohistaan, valtaosa valmistuneista jää joka tapauksessa mieluiten kotimaahan ja tyytyy keskimäärin tuhannen dollarin kuukausipalkkaan.

"Intia tarjoaa osalle IIM:n käyneistä haastavimmat ja jännittävimmät mahdollisuudet, vaikka palkat eivät olisikaan maailman kärkeä", hän vakuuttaa.