Uutinen

Intialaisten lasten ravitsemuskampanja epäonnistui?

Tehotonta jättihanketta vaivaa laaja-alainen korruptio.
Jukka Aronen
17.1.2007

Intialainen The Hindu -lehti kertoo, että Intian pääministeri Manmohan Singh on lähettänyt tiukkasanaisen kirjeen osavaltioiden johdolle, jossa hän epäilee, ettei kansallinen terveys- ja ruokaohjelma ICDS (Integrated Child Development Services) ole onnistunut parantamaan 0-6-vuotiaiden ravitsemustilaa.

Miljardin dollarin ohjelman piiriin kuuluu 50 miljoonaa alle 6-vuotiasta lasta. Hanke aloitettiin vuonna 1975, ja se on yksi maailman suurimmista lasten hyvinvoinnin parantamiseen tähtäävistä projekteista.

Kriitikoiden mukaan ohjelman tehoa on heikentänyt ennen kaikkea korruptio: köyhille tarkoitettua ruokaa on varastettu tai myyty eteenpäin. Toinen syy on se, että hankkeen ulkopuolelle on toistaiseksi jouduttu jättämään noin 110 miljoonaa lasta, todetaan BBC:n uutisessa.

Viime toukokuussa julkistetussa YK-raportissa todettiin, että puolet maailman aliravituista lapsista elää Etelä-Aasiassa - suurin osa Intiassa.

UNICEFin arvion mukaan joissain Intian osavaltioissa, kuten tiheästi asutussa Uttar Pradashissa, lasten keskimääräinen aliravitsemusaste on 40 prosenttia eli korkeampi kuin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa se on 30 prosentin tuntumassa.

Intian talous on kasvanut viimeisten kolmen vuoden ajan huimaa kahdeksan prosentin vuosivauhtia. Talouskasvusta huolimatta lähes 300 miljoonaa intialaista elää yhä alle dollarilla päivässä.

Lisää tietoa aiheesta