Uutinen

Intialaisjätti Tata osti Jaguarin ja Land Roverin

Orastava Intia-ilmiö otti harppauksen, kun Tata Motors osti Fordilta 26. maaliskuuta sekä Jaguarin että Land Roverin autotehtaat.
Esa Salminen
26.3.2008

Ford julkisti 26. maaliskuuta, että Intian suurin autotehdas Tata Motors osti sekä Jaguarin että Land Roverin tehtaat Fordilta. Tata Motors on osa Tatan jättikonsernia, joka on tähän asti ollut Intian suurin rekkavalmistaja. Se hallitsee noin viidesosaa Intian automarkkinoista. Yhtiö niitti mainetta viimeksi tammikuussa, jolloin se julkisti Nanon, maailman halvimman auton.

Kauppahinnaksi Ford ilmoitti tiedotteessaan 2,3 miljardia dollaria (noin 1,5 miljardia euroa). New York Timesin mukaan Ford tarvitsi kipeästi rahaa tuotantolinjansa uudistamiseen.

Tata ilmoitti, ettei se suunnittele merkittäviä muutoksia Jaguarin ja Land Roverin 16 000 työntekijöiden suhteen. Ford taas on lupautunut osana kauppaa tukemaan Jaguarin ja Land Roverin työntekijöiden eläkeohjelmia noin 600 miljoonalla dollarilla.

Tatan tehtävä huippumerkkien uutena omistajana ei BBC:n taloustoimittaja Robert Pestonin mukaan ole helppo.

Jaguar ja Land Rover tarvitsevat satojen miljoonien investoinnit lähivuosina. Ja Jaguarin tuominen taas tuottoisaksi ei tule olemaan helppoa eikä riskitöntä, Peston arvioi.

Vuonna 2007 Tatan alainen Tata Steel teki Intian historian suurimman yritysoston, kun se hankki brittiläisen teräsyhtiö Coruksen 8,7 miljardilla eurolla.