Uutinen

Intia tarvitsee tyttövauvoja

Intian lainsäätäjät yrittävät kovilla rangaistuksilla estää tyttösikiöiden abortoinnin.
Ranjit Devraj
27.10.2003

"Pidän itseäni elävänä esimerkkinä siitä, että intialaiset tytöt voivat tehdä ihmeitä - jos heidän annetaan elää", 16-vuotias intialainen tennistähti Saniya Mirza sanoo.

Wimbledonissa nuorten naisten nelinpelin voittanut Mirza osallistuu kotimaassaan aloitettuun kampanjaan, joka vastustaa yhä yleisemmäksi käynyttä tyttösikiöiden abortointia. Kampanjaa vetävät terveysministeriö ja YK:n väestörahasto Unfpa.

Intia hyväksyi helmikuussa lain, joka kieltää sikiön sukupuolen määrittelyn ja sen nojalla tehdyt abortit. Asiantuntijat kuitenkin epäilevät, että moni lääkäri viestittää yhä sikiön sukupuolen vanhemmille hyvää palkkiota vastaan.

Laki uhkaa tulevan vauvansa sukupuolta kyseleviä vanhempia kolmen vuoden vankeudella ja määrittelyn tehnyttä lääkäriä viraltapanolla. Unfpan kampanjaesite kertoo, että Intiassa syntyy koko ajan vähemmän tyttölapsia. Vuonna 1991 oli 0-6-vuotiaissa 945 tyttöä tuhatta poikaa kohti, mutta 2001 tyttöjen luku oli pudonnut 927:ään.

Monin paikoin tilanne on todella hälyttävä. Esimerkiksi Haryanan osavaltion Kurukshetran alueella tyttöjä on vain 770 tuhatta poikaa kohti. Haryanan nuorukaisille ei enää riitä morsiamia omasta takaa, joten "tuontivaimoille" on kova kysyntä. Heitä tulee muun muassa köyhästä Orissan osavaltiosta, ja moni päätyy orjuuden kaltaisiin oloihin.

Poikalasten suosintaan on Intiassa monia syitä. Poika tarvitaan jatkamaan perheen nimeä ja ammattia. Pojan tehtävä on myös tukea vanhempiaan näiden ikääntyessä ja osallistua hindulaisiin riitteihin polttohautauksessa. Tyttöjä taas pidetään toisten omaisuutena, koska heidät naitetaan muualle.

Lisäksi avioliitto edellyttää morsiamen vanhemmilta runsaita myötäjäisiä. Intian väkiluku ylitti miljardin rajan pari vuotta sitten, joten syntyvyyttä pyritään säännöstelemään.

Viranomaiset yrittävät nyt vakuuttaa, että pelkkien poikalasten hankkiminen ei ratkaise ongelmaa. Haryanan osavaltio lupaa vajaan kymmenen euron kuukausiavustuksen tyttövauvojen vanhemmille ja puolet vähemmän poikalapsesta, jos vanhemmat suostuvat sen jälkeen sterilisaatioon.