Uutinen

Intia sekosi Clintonin vierailusta

Oras Tynkkynen
25.4.2000

Yhdysvaltain presidentti William Clinton käväisi Intiassa maaliskuun loppupuolella valtavan mediahumun saattamana. Clintonin, Chelsea-tyttären ja jopa hänen anoppinsa liikkeitä seurattiin intialaisissa viestimissä herkeämättä. Muu maailma tuntui lakanneen olemasta, kun toimittajat raportoivat kilvan Clintonin aterioista ja illallisjuhlista - ainakin hetkellisesti maailman tilaa tärkeämpi asia oli se, että Yhdysvaltain presidentin lempihedelmä on mango.

Viisipäiväisen vierailun julki lausuttu tarkoitus oli lieventää alueen sotilaallisia jännitteitä, houkutella Intiaa ja Pakistania allekirjoittamaan ydinkokeet kieltävä sopimus ja edistää yhteistyötä mm. talouden ja ympäristön aloilla. Intialaiset aktivistit näkivät Clintonin vierailun hieman toisessa valossa. Heidän mielestään matkan päätarkoitus oli avata Intian markkinoita yhdysvaltalaisille tuotteille ja edistää niin sanottua vapaakauppaa.

Kepan intialainen yhteistyökumppani Lokayan oli mukana järjestämässä vaihtoehtoisia tervetulojuhlallisuuksia. Tempausten sarja alkoi värikkäällä mielenosoituksella, jossa vierailun uusliberalistinen asialista tuomittiin lukuisten puheiden ja katuteatterin voimin. Intian pysähtyessä juhlimaan holia, toista vuoden kahdesta merkittävästä juhlasta, aktivistit valjastivat vanhat perinteet ajanmukaiseen käyttöön ja polttivat demonien sijaan Clintonia esittäviä nukkeja. Protestien sarja päättyi gandhilaisessa väkivallattomuuden hengessä järjestettyyn viisipäiväiseen nälkälakkoon.

Clinton poistui maasta valtavine seurueineen yhtä nopeasti kuin oli saapunutkin. Pölyn laskeuduttua voi perustellusti kysyä, mitä vierailusta jäi käteen - ainakin joukko hyvin kirjoitettuja juhlapuheita ja muutama uudelleen päällystetty tie.

Moni jäi kuitenkin miettimään, miten maailman suurin demokratia ja miljardin asukkaan Intia voi mennä niin sekaisin yhden valkoisen miehen vierailusta.