Uutinen

Intia pyrkii Israelin ja USA:n liittolaiseksi

Intia ja Israel ovat olleet vuosikymmeniä vastakkaisissa leireissä Palestiinan kysymyksen vuoksi. Nyt niistä näyttää kehkeytyvän liittolaiset.
Praful Bidwai
25.5.2003

Intiaa hallitseva vanhoillinen hindupuolue Bharatiya Janata (BJP) haaveilee maansa muodostavan Israelin ja Yhdysvaltain kanssa ytimen uudelle kansainvälistä terrorismia vastustavalle liitolle.

Intia on kutsunut Israelin pääministerin Ariel Sharonin viralliselle vierailulle kesäkuun toisella viikolla. Samaan aikaan useimmat länsimaat koettavat pitää etäisyyttä Sharoniin ja tämän kovan linjan politiikkaan palestiinalaisasiassa.

Vierailun toteutumisesta ei kuitenkaan ole varmuutta, sillä Sharon peruutti vastikään Yhdysvaltain-matkansa palestiinalaisten kiihtyneiden itsemurhaiskujen vuoksi.

Myös Intian haaveileman liiton tiellä on esteitä. Niihin kuuluu Yhdysvaltain haluttomuus suututtaa muita liittolaisiaan, kuten Pakistania ja arabimaita.

Lisäksi Intiassa on vahva oppositio Israelin kanssa tehtyä yhteistyötä vastaan. Useimmat puolueet ovat arvostelleet hanketta, eikä yleinen mielipidekään ole sille suopea.

Yhdysvallat-Intia-Israel -akselia ehdotti Intian kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Brajesh Mishra puhuessaan Washingtonissa toukokuun alkupuolella pidetyssä Amerikkalaisen juutalaiskomitean (AJC) vuosikokouksessa.

Sionistiseksi luonnehdittua AJC:tä sanotaan Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimmaksi painostusjärjestöksi. Se on ajanut liki vuosisadan ajan Israelin-mielistä politiikkaa.

Mishra tyrmäsi ajatukset, joiden mukaan terrorismin kitkeminen edellyttää sen syiden poistamista. Hänen mukaansa riittää, kun "tukitaan rahoituskanavat, hajotetaan verkostot, yhdistetään tiedusteluponnistelut ja yksikertaistetaan rikollisten luovutusmenettelyä".

Oikeistolaisen Likud-puolueen johtama Israelin hallitus on samoilla linjoilla. Se kiistää yhteydet terrorismin ja palestiinalaisalueen luvattoman miehittämisen välillä.

Intia ja Israel solmivat täydet diplomaattisuhteet 1992, ja maiden väliset poliittis-sotilaalliset kontaktit ovat nyt täydessä kukassaan.

BJP:n johtama Intian hallitus on viiden viime vuoden aikana vilkastuttanut korkean tason yhteyksiä Israeliin. Vuoden 1999 jälkeen maassa ovat vierailleet Intian sisäministeri Lal Krishna Advani ja ulkoministeri Jaswant Singh. Intia kuuluu nyt Israelin suurimpiin aseiden ostajiin.

Sotilasyhteistyötäkin tärkeämpää on ollut AJC:n ja Yhdysvalloissa asuvien BJP:tä kannattavien intialaisten yhteydenpito. Intialaiset ovat Yhdysvaltain rikkain vähemmistöryhmä, joka muodostuu lähes pelkästään hyvin toimeentulevista ammatti-ihmisistä.

AJC:n tuella intialaiset ovat onnistuneet muodostamaan Yhdysvaltain kongressiin Intia-verkoston, johon kuuluu 160 jäsentä. Kyse on edustajainhuoneen laajimmasta yhteen valtioon sitoutuneesta ryhmästä.

Ehdotus yhteistyöakselista heijastaa Intian ja Israelin uudenlaista lähentymistä, joka perustuu tietynlaiseen terrorismikäsitykseen.

Sharonin hallitukselle terrorismia on kaikki Israelin miehityspolitiikan vastustaminen. Skaala ulottuu rauhanomaisesta kansalaistottelemattomuudesta
summittaisiin aseellisiin hyökkäyksiin siviilejä vastaan.

Ehdottaessaan yhteistä akselia Intian hallitus on ilmaissut kannatuksensa Israelin näkemykselle ja tuominnut samalla palestiinalaisten taistelun omasta valtiosta, vaikka sitä yhä puheen tasolla puolletaankin.

Intian politiikan suunta on muuttunut jyrkästi. Aiemmin se vaati esimerkiksi Sitoutumattomien maiden liikkeessä solidaarisuutta palestiinalaisille.

Intia piti vuosikymmenten ajan yllä läheisiä suhteita Palestiinan vapautusjärjestöön PLO:hon, kunnes Jasser Arafatin asema heikkeni Oslon rauhansopimuksen raukeamisen myötä.

Intialla on kolmenlaisia syitä uuden strategisen liiton rakentamiseen Israelin kanssa:

Ensinnäkin Intia haluaa syrjäyttää Pakistanin ja nostaa itsensä Yhdysvaltain tärkeäksi liittolaiseksi. Islaminuskoinen Pakistan ei voi heittäytyä samalla tavoin Israelin ystäväksi.

Toiseksi uusi liittosuhde auttaisi hindulaista BJP:tä jakamaan intialaista yhteiskuntaa entistä selvemmin uskonnon mukaan.

Aiemmin palestiinalaisten asia on saanut intialaisilta tukea uskontoon katsomatta. Irakin sodan jälkeen monet muslimit ovat joutuneet syrjinnän kohteeksi. Mielipidemittausten mukaan 85 prosenttia intialaisista vastusti hyökkäystä Irakiin, mutta eräät äärihindut olivat sodan kannalla.

Kolmanneksi Israelin yhteiskunnan militaristisuus ihastuttaa aidosti monia BJP-läisiä. Samoin tuntuu toimivan Sharonin machoilu ja voimapolitiikka palestiinalaisia vastaan.

Jotkut BJP:n johtajat vihaavat Intian uskonnollisia vähemmistöjä samaan tapaan kuin Sharon palestiinalaisia. Selvä näyttö siitä saatiin viime vuonna Gujaratissa, jossa puhjenneessa uskonnollisessa pogromissa murhattiin 2 000 muslimia.

Joitakin hindujohtajia innoittaa myös islaminpelko ja halu liittoutua kristinuskon ja juutalaisuuden kanssa sitä vastaan.

Liittoutuminen Israelin kanssa saattaa siis uhata maallisuutta ja moniarvoisuutta myös intialaisen yhteiskunnan sisällä. Tosin on mahdollista, että Intian kansa asettuu jyrkästi sitä vastaan.