Uutinen

Intia: Parturit vastaan aids

Miten kertoa aidsin vaaroista intialaisille kadunmiehille, jotka eivät kuuntele radiota tai piittaa sanomalehdistä? Kuinka tavoittaa prostituoitujen vakiasiakkaat?
Ilona Niinikangas
24.4.2002

Planin Intian-toimiston työntekijät saivat kuusi vuotta sitten nerokkaan ajatuksen: otetaan Delhin parturit mukaan aidsin vastaiseen taisteluun. Kerrotaan heille HIVin vaaroista ja annetaan laatikko kondomeja, joita voi levittää huomaamatta tiskin tai pöydän alta. Miesten ei tarvitse hävetä, sillä naisia ei parturiliikkeissä näy. Heille on omat kauneussalonkinsa, jossa he istuvat tummennettujen ikkunoiden takana nypityttämässä kulmiaan ja poistattamassa kiusallisia ihokarvoja.

Kaikki intialaiset miehet käyvät parturissa. Delhin köyhimmillä asuinalueilla kuten Govinpurissa ja Trilokpurissa tukanleikkuu maksaa kymmnen rupiaa - siihen on varaa lähes jokaisella.

Parturit ovat palvelualan ammattilaisia. Heille kerrotaan asioita, joista miehet tavallisesti vaikenevat. Slummeissa työskentelevien partureiden asiakkaina käy köyhiä miehiä, jotka tekevät hanttihommia kaupungissa ja tapaavat kyliin jääneitä perheitään vain muutaman kerran vuodessa. Monet heistä vierailevat säännöllisesti punaisten lyhtyjen alueilla, joita Delhissä on useita.
                    
"Kerroimme aluksi partureille perusasioita aidsista ja HI-viruksesta. He oppivat nopeasti, kuinka tauti leviää ja miten sitä voidaan ehkäistä. Parturit eivät kiellä miehiä käymästä maksullisten naisten luona, vaan käskevät käyttää kondomia" kertoo Sameer Sah, joka työskentelee Planin-toimistossa Delhissä.

Parturit osaavat myös kertoa, missä asiakkaat voivat käydä testauttamassa itsensä, jos he epäilevät saaneensa tartunnan. Testit olivat maksuttomia viime vuoteen saakka, jolloin kampanja virallisesti lopetettiin. Nyt niistä peritään nimellinen korvaus.                                    

"Parturit lähtivät innokkaasti mukaan kampanjaan, vaikka monet heistä ovat luku- ja kirjoitustaidottomia. Kolmivuotinen kampanja loppui vuonna 2001, mutta parturit kertovat edelleen aidsista ja jakavat kondomeja."

Aids-epidemia alkoi levitä Etelä-Aasiassa 1980-luvun lopussa. Lähes neljä miljoonaa Intian miljardista asukkaasta on saanut HIV-tartunnan.