Uutinen

Intia lupasi Afrikalle 500 miljoonan dollarin apupaketin

Intia lupaa tukea Afrikan kehitystä dollarien lisäksi avaamalla markkinoitaan ja antamalla lainaa.
Eeva Eronen
9.4.2008

Intian pääministeri Manmohan Singh julkisti eilen odotetusti, että maa investoi ainakin 500 miljoonaa dollaria kehitysprojekteihin Afrikassa. Singh kertoi apupaketista ja tiivistyvästä taloudellisesta yhteistyöstä Intian ja Afrikan maiden ensimmäisessä huippukokouksessa Delhissä tiistaina 8. huhtikuuta.

Intian Afrikka-politiikan takana ovat taloudelliset intressit - se tahtoo kiriä kiinni Kiinan kasvavaa kaupankäyntiä mantereen kanssa.

Pääministeri kertoi, että Intia aikoo helpottaa maailman 50 köyhimmän maan - joista 34 sijaitsee Afrikassa - pääsyä markkinoilleen. Tullihelpotukset koskevat monia tuotteita, joita Afrikka kauppaa, esimerkiksi puuvillaa, kaakaota, alumiinia ja cashew-pähkinöitä.

"Tavoitteemme on tehdä Afrikan kanssa yhteistyötä, joka tukee mantereen itseluottamusta ja yrityksiä lisätä taloudellista liikehdintäänsä", Singh sanoi ugandalaisen New Visionin mukaan. Pääministerin mukaan Intialle on omien kokemusten perusteella selvää, kuinka tärkeää markkinoille pääsy on kehittymisen kannalta.

Kenialaisen Business Dailyn mukaan Intia lupasi avun ja kaupan lisäksi kaksinkertaistaa luotonantonsa Afrikalle seuraavien viiden vuoden aikana.

 

Apua teknologian kehittämiseen

Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki arvioi BBC:n mukaan, että Intialla ja Afrikan mailla on monia yhteisiä haasteita. "Meillä on yhteinen vihollinen. Meillä molemmilla on köyhyyttä ja kehittymättömyyttä", hän sanoi.

500 miljoonan apupaketti käytetään seuraavien viiden, kuuden vuoden aikana infrastruktuurin ja työvoiman kehitysprojekteihin. Intia aikonee panostaa etenkin informaatioteknologian kehittämiseen.

Intia on painottanut myös diplomaattisten siteiden vahvistamista, ja se ilmoitti tukevansa Afrikan pyrkimyksiä saada paikka mahdollisesti laajennettavasta YK:n turvallisuusneuvostosta. Intia on itse puhunut vahvasti sellaisen YK-uudistuksen puolesta, joka antaisi kehitysmaille vahvemman aseman järjestössä.

 

Lisää tietoa aiheesta