Uutinen

Intia: Keralan johto aikoo tuoda internetin kaikkiin kouluihin

R.L.Bindu
14.5.2001

(IPS - Thiruvananthapuram, Intia) Tietokoneet eivät ole enää paholaisen kätyreitä Keralan osavaltiossa, joka sijaitsee Intian etelärannikolla. Osavaltion kommunistinen johto on tajunnut, että alue on muuta maata jäljessä tietotekniikan osaamisessa, ja tilanne on päätetty korjata nopeasti.

Keralan marxilainen kommunistipuolue vastusti pitkään tietokoneiden hankkimista työpaikoille, sillä niiden pelättiin vievän työpaikkoja. Nyt puolue korostaa - suorastaan kateellisena muille osavaltioille - että se haluaa alueelle tietotekniikan osaamista.

Takinkäännöksen syyt on helppo ymmärtää. Maailmalla tiedetään, että noin 30 miljoonan asukkaan Kerala on Intian ensimmäinen osavaltio, jossa lukutaito on melkein sata prosenttia. Suuret Karnatakan ja Andhra Pradeshin osavaltiot ovat kuitenkin hankkineet kannuksia informaatiotekniikassa, ja niistä on tulossa Intiassa IT-osaamisen valtiaita.

Kommunistien vallankumous

Keralassa nousi 1957 valtaan maailman ensimmäinen vapailla vaaleilla valittu kommunistinen hallitus. Osavaltiossa tapahtui sen jälkeen pieni vallankumous: maanomistus ja koululaitos pantiin uuteen uskoon. Uutta teknologiaa osavaltion johto piti kuitenkin pitkään mörkönä. Nyt kaikki muuttuu. Keralan nykyisen johdon nimittämä asiantuntijaryhmä on tehnyt raportin IT-alan haasteista.

"Opetuksen sisällön ja opetusmenetelmien on uudistuttava kouluissa. Myös ajattelutapojen on muututtava. Vain siten tulevat sukupolvet voivat hyötyä tietotekniikasta ja kohdata sen haasteet", raportti korostaa.

Tähän kannustaa myös kuulu intialainen ydintutkija A.P.J. Kalam. Hän uskoo, että Kerala on paras paikka tuottamaan tietotekniikan osaamista ja ohjelmistoja, koska osavaltion lukutaito on Intian korkein.

Ensiksi informaatiotekniikka tuodaan kouluihin. Hallitus on luvannut asentaa noin 6 000 tietokonetta yli 2 000 kouluun. Pääosin maatalousvaltaisessa osavaltiossa on 12 310 ala- ja yläasteen koulua. Keskiasteen kouluja on 931. Osavaltio aikoo myös kouluttaa jopa 60 000 tietotekniikan opettajaa. Osavaltion viranomaiset ovat pyytäneet koulutuksen toteuttamiseen ohjeita Microsoftilta ja Intel-yhtiöltä, Keralan opetusministeri P.J.Joseph kertoo.

Koululaisten vanhempia hankkeet miellyttävät. Tähän asti vain varakkaat perheet ovat voineet lähettää lapsiaan yksityisille tietotekniikkakursseille. Hallitus uskoo, että vuonna 2010 kaikissa keskiasteen kouluissa on tietokoneet ja yhteys internetiin. IT-alan toivotaan myös tarjoavan uusia työpaikkoja. Osavaltiossa on nyt noin 3,8 miljoonaa työtöntä.

Hyvät valmiudet

Kerala on intialaisten IT-osaajien mukaan varautunut hyvin muutoksen, jota osavaltion johto pitää mullistavana. Osavaltion puhelinverkko on kaksi kertaa tiheämpi kuin muualla Intiassa. Keralan kaupallinen keskus Kochi on yksi niistä kolmesta kaupungista, jotka kytkevät merenalaisin kaapelein Intian osaksi ulkomaailman internetiä.

Kochista tulee verkkoliikenteen tärkeä solmukohta. Kaupunki on varannut satama-alueelta noin sata hehtaaria informaatiotekniikan osaamispuistoa varten. Toinen samanlainen osaamiskeskus kohoaa Kozhikodeen Keralan pohjoisosiin. Pääkaupungin Thiruvananthapuramin teknopuisto tarjoaa jo Intian halvimpia verkkoyhteyksiä ja kiinnostaa sijoittajia.

Myös Keralan hallinnossa verkottuminen etenee. Yli 1 200 kylää ja paikallishallinnon yksikköä on verkotettu alueen isompiin yksiköihin ja osavaltion suunnitteluportaisiin.

(Inter Press Service)

Lisää IPS:n uutisia Maailma kylässä -festivaalin kotisivulla